понедељак, април 22, 2024

U Trebinju Dodikov savetnik potegao pištolj na biznismena Mandića

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 17. septembra 2023. (Beta) – Branislav Okuka, savetnik predsednik Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, danas je u Trebinju potegao pištolj na biznismena Momčila Mandića, objavila je bijeljinska BN televizija. BN navodi da je Okuka potegao pištolj na Mandića kod hotela “Central park” u centru grada, posle čega je intervenisala policija i privela ga u stanicu.

Portparolka Policijske uprave Trebinje Jovana Cvijetić kazala je da u vezi s ovim dugađajem ne mogu dati nikakve podatke, dok policijski službenici ne utvrde detalje i okolnosti. BN TV je objavila da je Okuka ranije više od deceniju bio zaposlen u firmi Momčila Mandića, gde je navodno dobio otkaz zbog “krađe goriva”.

Okuka je tokom rata bio pripadnik policije Republike Srpske, a njegovo ime povezuje i sa Udruženjem “Čast otadžbine”, a, kako se navodi, bio je povezan i sa organizacijom “Srpska čast”.

Momčilo Mandić je pre rata u BiH radio je kao policajac u Sarajevu, a posle prvih višestranačkih izbora postao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Alije Delimustafića. Na početku rata 1992. godine Mandić odlazi na Pale i ubrzo postaje ministar pravde u prvoj Vladi Republike Srpske, a kasnije postaje šef Predstavništva Vlade RS u Beogradu.

Zbog sumnji da je bio deo mreže haškog presuđenika Radovana Karadžića stavljen je na američku “crnu llistu”. Jedan je od pokretača beogradskog tabloida “Nacional”. Posle atentata na premijera Zorana Đinđića, Mandić je u akciji Sablja uhapšen, a “Nacional” zatvoren. U zatvoru je ostao pet meseci, i pušten je zbog nedostatka dokaza, a svi postupci protiv njega su obustavljeni.

Ponovo je uhapšen 17. avgusta 2005. godine, a 2006. godine pred Odeljenjem za organizirani kriminal i korupciju Suda BiH pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja u periodu dok je bio direktor i predsednik Upravnog odbora Privredne banke Srpsko Sarajevo.

Bio je poslanik Srpske radiklane stranke (SRS) u Skupštini Srbije, a u poslednje vreme ponovo je angažovan u Srpsko demokratskoj stranci (SDS) u RS. Mandićev sin Vladimir, bivši rukometaš, član je Srpske napredne stranke (SNS).