петак, мај 24, 2024

U Srbiji danas veoma toplo

Slične objave

Podeli

U Srbiji će danas biti sunčano i natprosečno toplo vreme za ovo doba godine, uz slab i umeren vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Najniža temperatura biće od 12 do 22, najviša od 35 do 38 stepeni.

U Beogradu će danas biti sunčano i natprosečno toplo vreme sa slabim vetrom. Najniža temperatura biće 18 do 22, a najviša oko 37 stepeni.

Meteorološke prilike mogu izazvati pojačane tegobe kod osoba sa srčanim problemima, kojima se savetuje poseban oprez. Moguće meteoropatske reakcije su glavobolja, nervoza i pospanost.

Saveti građanima

Bez preke potrebe ne izlažite se visokim spoljašnjim temperaturama i pokušajte da izbegnete boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana 10 do 17 časova. Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove, preporučljivo je da to čine u toku najsvežijeg dela dana, u ranim jutarnjim časovima, od četiri do sedam sati ujutru.

Nosite laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala. Ne zaboravite da zaštitite glavu šeširom ili kapom (kačketom). Naočare za sunce su takođe važne, i to sa odgovarajućim UV filterima.

Rashladite telo povremenim tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi. Nemojte koristiti hladnu vodu. Redovno unosite tečnost – pre svega vodu. Supe, mlaki čajevi i sveži voćni sokovi su takođe dobar izvor tečnosti i energije u toplim letnjim danima. Uvek nosite vodu sa sobom kada boravite na otvorenom.

Jedite češće, manje obroke. Izbegavajte prženu, zasoljenu, masnu hranu i hranu bogatu belančevinama. Uzimajte više sezonskog voća i povrća. Ne konzumirajte alkohol, gazirane napitke i napitke sa previše kofeina i šećera.

Ukoliko imate neku od hroničnih bolesti i uzimate lekove, budite oprezni i proverite sa svojim lekarom uticaj toplote na delovanje lekova zbog moguće pogoršanje bolesti.

Dom i radne prostorije obavezno adekvatno rashlađujte, tako da temperatura u prostorijama u kojima boravite ne prelazi 30 stepeni Celzijusa u toku dana, odnosno 24 stepena C u toku noći.

Ukoliko nemate klima uređaj u svom domu ili na radnom mestu, u ranim jutarnjim satima otvorite sva vrata i prozore da biste prostor adekvatno provetrili i rashladili, a zatim spustite roletne i zatvorite vrata i prozore na sunčanoj strani, kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote.

U toku noći držite prozore otvorenim.

M. M.