петак, мај 24, 2024

U Srbiji danas izbori za savete nacionalnih manjina

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. novembra 2022. – U Srbiji se danas održavaju izbori članova saveta 23 nacionalne manjine, a blizu pola miliona građana upisanih u posebni birački spisak glasaće na 949 biračkih mesta koja će biti otvorena od 7 do 20 časova.

Iz ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopšteno je da će 19 saveta biti birano na neposrednim, a četiri na elektorskim izborima. Na neposrednim izborima članove saveta biraju pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok će članove nacionalnih saveta putem elektorske skupštine birati makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska manjina.

“Nacionalni saveti su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema zakonu, poverena ‘javna ovlašćenja da učestvuju u odlučivanju ili da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima'”, navode iz ministarstva.

M. M.

 

Prethodni tekst
Sledeći tekst