среда, фебруар 28, 2024

U Sarajevu oslikavaju legende, u Beogradu se slave ratni zločinci

Slične objave

Podeli

Autor: D. Zeba

SARAJEVO, 13.novembra 2021. – Posljednjih dana pažnju javnosti i medija u cijelom regionu skrenuo je mural ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu u Njegoševoj ulici.

Naime, kada su u pitanju murali ratnih zločinaca, u Srbiji javnost je podijeljena. Uprkos tome što režim predsjednika Srbije Aleksandra Vučić zabranjuje da se uklone murali posvećeni ratnom zločincu Ratku Mladiću, postoji i veliki broj građana koji žele da se to desi.

Tako su nepoznate osobe 9. novembra crnom farbom prekrile mural posvećen ratnom zločincu Mladiću u Sremskoj Kamenici, a koji se nalazi na stadionu Fudbalskog kluba Fruškogorac. Od utorka se u Beogradu odvija prava drama oko murala Ratka Mladića koji se nalazi na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića. Naime, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je u utorak od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije primila rješenje o zabrani skupa u okviru kojeg je planirano uklanjanje ovog murala ratnom zločincu.

Policija u civilu privela je aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović, a to se desilo nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića. Ipak, mural je u srijedu uništen, a to je djelo predstavnika SDPS-a Đorđa Žujovića. Grupa mladića koji veličaju lik i djelo ratnog zločinca brzo je pokušala da se on vrati u prvobitno stanje. Oni su donijeli flašice sa vodom, sunđere i četke i pokušali su da skinu farbu koja je prosuta po muralu.

Za razliku od Beograda u Sarajevu ne postoje murali koji veličaju ratne zločince. Fasade zgrada u glavnom gradu BiH rezervisane su za najveće sportiste, pjevače, pjesnike, ali i istinske heroje naše zemlje, kakav je bio Goran Čengić.

Među njima su oni posvećeni Asimu Ferhatoviću Hasetu, Ivici Osimu, Davorinu Popoviću, Josipu Katalinskom Škiji, Edinu Džeki, čak i tramvaju za Hrasnicu… Na zidu na Vilsonovom šetalištu nalazi se mural “Naši heroji”, kojim je odata počast osmerici istaknutih bh. književnika i njihovim djelima: Branku Ćopiću, Skenderu Kulenoviću, Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Isaku Samokovliji, Maku Dizdaru, Rodoljubu Čolakoviću i Veselinu Masleši.

Posljednji u nizu kojim je odata počast ličnostima koje su obilježile društvenu scenu je i mural s likom Milene Mrazović, prve novinarke, urednice i publicistice u Bosni i Hercegovini. Ovaj mural, koji slavi žensko liderstvo, naslikan je na zgradi Elektrotehničke škole za energetiku.

S druge strane, u drugom bh. entitetu Republici Srpskoj nalaze se brojni murali posvećeni ratnim zločincima. Nadležne općinske službe predvođene načelnicima protive se i pomisli da se uklone ovi simboli kojima se veličaju lik i djela ratnih zločinaca.

(Faktor)

Prethodni tekst
Sledeći tekst