понедељак, јул 22, 2024

U Pragu vakcina i u gradskom autobusu

Slične objave

Podeli

PRAG/VARŠAVA, 30. jula 2021. (Beta) – Od ovog vikenda Pražani i turisti iz zemalja Evropske unije u poseti češkoj prestonici mogu da se bez registracije vakcinišu protiv kovida-19 vakcinom po izboru u specijalnom autobusu gradskog prevoza koji kreće prvog dana u subotu kod Zoološkog vrta.

“Tempo kojim vakciniše vlada je jadan. Zato planiramo veliku vožnju autobusa za vakcinaciju u Pragu. Želimo da maksimalno olakšamo ljudima. Predsednici opština nam pomažu da odaberemo stanice, prometna mesta ili ona gde su manifestacije”, poručio je na Tviteru gradonačelnik Praga Zdenjek Hžib.

U autobusu koji je besplatno Pragu stavilo na raspolaganje gradsko saobraćajno preduzeće dnevno se može vakcinisati 300 ljudi a pošto cilja na mladje ljude na većini stanica u autobusu će biti i pedijatri kako bi mogla da se vakcinišu i deca izmedju 12 i 15 godina.

Specijalni autobus za vakcinaciju samo je jedna od ideja kojom u Češkoj ili susednoj Poljskoj vlasti pokušavaju da podstaknu sve manju volju gradjana da se vakcinišu. Češka vlada odlučila je danas da zaposleni u državnoj upravi koji se vakcinišu tokom ove godine dobiju dva vanredna plaćena slobodna dana a premijer Andrej Babiš pozvao je i velika privatna preduzeća da slede primer države.

Zaključno sa 28. julom, prema podacima, u Češkoj je nekom od vakcina odobrenih u Evropskoj uniji vakcinisano 44,2 odsto stanovništva, odnosno 4,77 miliona ljudi. Ministar zdravlja Adam Vojteh saopštio je da je  neophodno da se vakciniše šest miliona Čeha da bi se izbegao četvrti talas. Interesovanje je, medjutim, sve manje i najveći centar za vakcinaciju u O2 areni u Pragu počinje da otpušta osoblje jer nema posla.

U Poljskoj su vlasti od početka jula pokušale da podstaknu vakcinaciju specijalnom lutrijom sa novčanim i manjim nagradama kao što su električni trotineti, do najvećih mesečnih i glavnih kao što su automobili a pomoć su zatražile i od uticajne Poljske katoličke crkve koja je dugo oklevala da stane iz programa vakcinacije i preporuči svojim vernicima da se vakcinišu.

U Poljskoj je do sada vakcinisano 45,5 odsto stanovništva, odnosno 55,2 odsto odraslih ali problem je u ovoj zemlji nedovoljna vakcinacija rizične kategorije iznad 80 godina, gde je vakcinisano 61 odsto njih a gori rezultat ima samo šest zemalja Evropske unije.

Najmanje voljni da se vakcinišu su Poljaci u nerazvijenim regionima na istoku zemlje, dok su vlasti Šlezijskog vojvodstva na jugu i Mazovjeckog vojvodstva u centralnoj Poljskoj uspele su da se dogovore sa lokalnim parohijama Poljske katoličke crkve i u nedelju 1. avgusta vernici posle nedeljne mise u crkvama mogu i da se vakcinišu.

U kampanju da se Poljaci vakcinišu protiv kovida-19 uključila su se nedavno i pogrebna preduzeća u Poljskoj brutalnim apelom: “Vakcinišite se! Mi ionako imamo dovoljno posla”.