петак, јул 12, 2024

U centru Beograda simboličan skup solidarnosti sa palestinskim narodom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. februara 2024. (Beta) – Nekoliko desetina aktivista okupilo se danas u centru Beograda na Svetski dan akcije solidarnosti sa palestinskim narodom.

Predstavnici kolektiva Kvir.com, Zrenjaninskog socijalnog foruma i Društvenog centra “Oktobar” na platou ispred Filozofskog fakulteta u tišini su klečali ispred belih vreća – simbola ubijenih tokom rata, na koje je položen po jedan cvet, javlja reporter agencije Beta.

“Dvadesetosam hiljada i osamstopedesetosam (28.858) ubijenih, 12.150 njih su deca, 67.667 povređenih, 1,3 miliona ljudi se bori sa ekstremnom glađu”, piše na jednom od transparenata. Na transparentima piše i “Zaustavite genocid, oslobodite Palestinu”, “Naše babe i dede protiv fašizma ’41, mi protiv genocida ’24”, “Nikad više – za sve”.

Organizatori skupa su ranije u saopštenju uputili zahtev da Srbija “stane na pravu stanu istorije” i finansijski podrži Agenciju UN za palestinske izbeglice (UNRWA), da se prikljiči tužbi Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, i da osudi genocid nad palestinskim narodom i prekine izvoz oružja u Izrael.