среда, април 24, 2024

U Beogradu danas osmi protest Srbija protiv nasilja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. juna 2023. (Beta) – Protest “Srbija protiv nasilja” biće održan danas ispred Doma narodne skupštine u centru Beograda, nakon čega će građani krenuti u šetnju i blokadu autoputa kod Autokomande.

Početak osmog po redu protesta u Beogradu zakazan je za 18 časova a nakon okupljanja, gradjani će krenuti ulicom Kneza Miloša, pored zgrade vlade Srbije, zatim Nemanjinom ulicom do Trga Slavija i onda do Autokomande.

Protesti su počeli posle dva masovna ubistva, 3. i 4. maja a medju zahtevima protesta su i smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Traži se  i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje i mržnju kao i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativnencije Aleksandra Vulina.

Na protest “Srbija protiv nasilja” pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije politički.

Proevropska opozicija tehnički organizuje gradjanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini.

Poslanik zeleno levog kluba Radomir Lazović je ranije rekao da će uz osmi protest u Beogradu, blokada saobraćaja biti održana i u četiri grada a protesti u više od 20 gradova u Srbiji.

“Ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva protesta, povećaće se broj gradova u kojima se protesti održavaju i biće blokirani i drugi važni putni pravci”, rekao je Lazović.