среда, мај 22, 2024

U Australiji su politika i političari daleko od sporta

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 3. decembra/prosinca 2022. – Australija je velika sportska nacija i ulaže ogromna sredstva za razvoj sporta i sportskih objekata.

Ne vjerujem da postoji zemlja s više fantastičnih sportskih objekata, zatvorenog i otvorenog tipa, jer prostranstvo je veliko, a stanovnika malo. Igralista i dvorane u svakom dijelu naseljenih mjesta.

Za najveći dio državljana i građana Australije, sport je igra i fair play, pa se ponašanju igrača i funkcionera u sportu posvećuje velika pažnja i postoji “nula” tolerancija za sportske odnosno nesportske ispade.

Politicari su daleko od sporta, tu i tamo mu prisustvuju kao gledaoci, a sport vode sportisti/sportaši, bivsi ili sadašnji, koji su i glavni komentatori na TV i drugim javnim sredstvima.

Daleko najpopularniji su sportovi FOOTY, fudbal s jajastom loptom sličnom onoj u ragbiju, zatim tenis, ragbi, kriket, golf, plivanje, atletika pa tek onda football/nogomet i basketball/kosarka.

Za razliku od nas u Evropi vaterpolo i rukomet su potpuno bez značaja, iako su vaterpolisti relativno uspješni. Ovo svjetsko prvenstvo Qatar 2022 prati se vrlo pažljivo zbog nastupa reprezentacije Australije, pa su jutrošnju utakmicu gledali i oni koji ne razlikuju football/nogomet od sviranja trube. A takvih je u ovoj zemlji više od 30 odsto.

Svjetski je miks i reprezentacija Socceroo’s, u kojoj je jutros u 85. minuti izašao iz igre Milos rođen u Kninu, (koji je devedesetih kao i Borjan, od dvije godine, na traktoru bježao od rata), a ušao Fran rođen u Zagrebu (koji je bio omladinski reprezentativac Hrvatske, iz ugledne zagrebacke familje). Inace u Australiji su najbolji igrači dugo godina s prezimenima na , naše gore list.

Hoću reći, kad je u pitanju sport, ne smije biti ni politike, ni mržnje, jer uvijek se treba sjetiti Pjera de Kubertena, ali i osnovne vrijednosti ljudske vrste, gens una sumus, koju su šahisti, zašto ne reći, s ljubavlju prigrlili kao svoju.

Sport je za razliku od života, samo sporedna stvar, igra. Kako bih sretan bio da je to isto tamo gdje sam rođen, odrastao i sretno živio do progonstva. A, nije. Političke elite koriste svaku priliku da sportske uspjehe, pripisuju sebi, jedni jačajuci autokratsko diktatorsku vlast patoloski neizliječivog lažljivca i njegovih kriminalaca najgore vrste, a drugi da šovinističko, čak i klerofašističko ponašanje odgovornih, prihvate kao normalno stanje vrijednosti zbog odlaska “u boj za narod svoj”, iako je sport u osnovi suprotnost boju i ubijanju kao posljedici svakog boja.

Poslije utakmice, u kojoj je razlika između Australije i Argentine bio “vanzemaljac” Leo Messi, otisao sam se opustiti, a gdje drugo nego u more. Banjanje nisam ni poceo kad mi, da oprostite, među nogama, “uleti” neobičan jutarnji gost, ili bolje rečeno, gošća. Sedmerokraka, nikad ranije viđenih boja.

Neobičan početak jos jednog saharskog dana… A vama u Evropi, dobranoć!

V. V.