понедељак, мај 27, 2024

U Australiji nema mjesta nacizmu

Slične objave

Podeli

ADELAIDE, 6. oktobra 2022. – Fudbalski savez Australije donio je prvu mjeru kažnjavanja povodom nemilih događaja u Sidneju prošle subote, na utakmici fudbalskog finala kupa između Sydney Uniteda i McArthura, o cemu smo pisali. u rubrici  Jedan navijač kluba hrvatske zajednice, koji se na slikama i na videu vidi (vesti 3. oktobra o.g. pod naslovom ‘Navijači sidnejskog “hrvatskog” kluba navijali uz “Za dom spremni”). kako salutira  nacističkim pozdravom, doživotno je izbačen sa posjeta svim fudbalskim utakmicama, od najnižeg ranga do seniorskih i reprezentativnih.

Savez istovremeno obavještava javnost da se istraga nastavlja i nema sumnje da će mnogi navijači Sydney Uniteda, uskoro doživjeti istu sudbinu kao i već kažnjeni.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik Fudbalskog saveza James Johnston, nagovještava se nastavak istrage protiv “ljudi koji umjesto da uživaju u fudbalu, svojim ponašanjem vrijeđaju i ponižavaju osjećaje ljubimaca najljepše sporedne stvari na svijetu i ponašaju se suprotno australijskim vrijednostima i nikako ne predstavljaju većinsku Australiju.

Tokom finalne utakmice koju je McArthur dobio rezultatom 2:0, veliki dio gledalaca  je skandirao je za dom spremni i pokazivao simbole poražene nacističke ideologije, protiv koje u Australiji postoji tkz. zero tolerancija.

Fudbalski savez Australije, klubovi i pojedinci već danima javno osuđuju navijače jednog od najstarijih klubova u Novom Južnom Velsu, osnovanog 1958. godine. Posebno je zanimljivo da je veliki broj bivših fudbalera SU58, od kojih su neki napravili i velike međunarodne karijere, kao Mark Bosnić i Greg Foster, stao uz Fudbalski savez, naglašavajući da ovakvo navijanje narušava i sramoti ugledu kluba, jer jednostavno u državi kakva je Australija, slavljenje i veličanje nacističkih obilježja i povika, ne prolazi.

V. V.