петак, април 12, 2024

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv tri bivša oficira VRS zbog ratnih zločina

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 27. jula 2023. (Beta) – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri nekadašnja pripadnika Vojske RS za ratne zločine počinjene na području Travnika i nekadašnjeg Skender Vakufa, današnjeg Kneževa.

Optužnica je podignuta protiv Boška Peulića, Petra Đurića i Davora Peulića, koji se terete da su za vreme rata u BiH, od početka maja do kraja oktobra 1992. godine, kao oficiri Krajiškog korpusa VRS i Vojne policije postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vreme rata.

Prema navodima optužnice, optuženi Boško Peulić tereti se da je znao da su njemu podređeni pripadnici Vojske RS 15. maja 1992. goidne ubili trinaest ratnih zarobljenika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na platou Galica na planini Vlašić, ali da nije preduzeo ništa da spreči ta ubistva niti da počinioce tih ubistava kazni.

Optuženi se terete da su zajedno, u svojstvu komandanta i komandira vojske, učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovečnom postupanju prema zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru, podrumskim prostorijama PTT-a Skender Vakuf, držeći ih u nehumanim uslovima i fizički i psihički ih zlostavljajući.

Navode optužnice, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, dokazivaće pozivanjem 67 svedoka i prilaganjem oko 186 dokaznih materijala. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.