четвртак, мај 23, 2024

Tito i Jugoslavija ne granici između Srbije i Severne Makedonije

Slične objave

Podeli

PREŠEVO, 29. avgusta 2022. – Leto je na izmaku ali gužve na graničnim prelazima, posebno između nekadašnjih jugoslovenskih republika a sada samo po administrativnim graničnim maltretiranjima, “velikih” država. Tako je juče bilo na putu za Grčku, nekadašnjeg južnog jugoslovenskog suseda

Na izlazu iz Srbije kolone i ne izgledaju “nepregledne”, ali čeka se najmanje dva i po sata. Na drugoj strani, na ulazu u s kojom problema imaju svi susedi, situacija je još gora. Četiri kolone automobila a putnici strpljivi, možda zato što se vraćaju sa odmora, vidno obojeni na suncu.

Foto: portalforum.rs

“Nije im valjala Jugoslavija, majku im banditsku, kaže taksista dok stavlja “firmu” na krov. Na upadicu da je Juga bila promašen, neodrživ projekat, odmah uzvraća: “A ove cirkus državice su održive!?”

Čuvši razgovor starija gospođa, dok prska lice iz flašice vode, kaže da žali za Jugoslavijom i dodaje: “Da se Tito vrati makar kratko da razjuri ovu ništariju”.

Grci su malo fleksibilniji. Kad prođete pasošku kontrolu i lagano se približite cariniku, Grk vas na odličnom srpskohrvatskom pita: “Imate li šta za carinjenje?

Kada je čuo da nema, osmehnuo se i kazao: Go, go…

D. B.