уторак, фебруар 27, 2024

Tito doneo slobodarski duh: Jedini grad u Srbiji koji se može pohvaliti da je bio republika

Slične objave

Podeli

Na današnji datum širom bivše SFRJ proslavljao se Dan mladosti jedan od tadašnjih najvećih praznika kojim se obeležavao i Titov rođendan. Sećanje na maršala i doživotnog predsednika Josipa Broza i nakon nekoliko decenija živi u gradu na Đetinji gde je početkom Drugog svetskog rata upravo on doneo slobodarski duh.

“Užice je jedini grad koji se može pohvaliti da je svojevremeno bio republika i to samo zahvaljajući vrhovnom komandantu partizanskih odreda. Čitavih 65 dana potrajao je slobodarski duh, jer Užička republika živela je od 24. septembra do 29. novembra te ratne 1941. godine. Josip Broz Tito je imao svoju sobu u kojoj je radio. Prema svedočenjima ljudi koji su tada ovde boravili napravili smo identičan raspored koji čuva duh tih vremena. U sobi se nalaze Titov lični sto, telefon i krevet”, kaže za RINU, Goran Novaković istoričar i kustos u Narodnom muzeju u Užicu, gde je 2016. godine urađena jedinstvena postavka pod nazivom “Užička republika”.

Iako je postajala samo dva meseca Užička repubila ostavila je dubok trag u našoj istoriji. Brojni su putnici namernici koji još uvek nisu zaboravili Titovu Jugoslaviju, pa dolaze u muzej da vide kako je to izgledalo nekad. Međutim, česti gosti su i pripadnici mlađih generacija koji naoružani pričama očeva ne zaobilaze Užice.

“Turisti nam najčešće stižu iz Slovenije, oni su poprilično jugonostalgični. Zanima ih kako je republika funkcionisala i kako su izgledale autentične stvari iz tog perioda. Nijedna ekskurzija nas ne zaobilazi, a čini me se da su đaci poprilično upoznati sa istorijom iz tog perioda. Nema tog deteta koje ne zna ko je bio Tito”, rekao je istoričar Narodnog muzeja u Užicu

Foto: Hina

Ako se odlučite da obiđite užički muzej i zakoračite u vremeplov koji će vas vratiti u ratne godine, moći ćete da vidite i autentično oružje koje su partizani i proizvodili i koristili u isto vreme, njihove uniforme, ali i maketu oklopnog voza koji je čak bio blindiran i bombe mu nisu mogle ništa.

Foto: Hina

Užička repubila prestala je da postoji nakon bitke na Kadinjači, kada su Nemci uspeli da sruše srpsko uporište i uđu u Užice.

Partzanske snage tada su se sklonile u Sndzak i odatle nastavile svju junačku borbu protiv okupatora.