четвртак, јул 25, 2024

BiH: Mađarska će obučavati naše kadrove u procesu pregovorasa EU

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 26. januara 2024. – Šefovi diplomatija Mađarske i Bosne i Hercegovine Peter Szijjarto i Elmedin Konaković potpisali su Akcijski plan o prioritetnoj podršci Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Ministarstvu vanjskih poslova BiH na putu ka EU integracijama, nakon čega su se obratili medijima.

Sastanak je trebao biti održan jutros, međutim Szijjarto nije uspio sletjeti u Sarajevo te je otišao u Banju Luku, a sastanak u glavnom radu BiH je pomjeren. Nakon potpisivanja sporazuma, obojica zvaničnika su se obratila javnosti ističući trenutnu i buduću saradnju, a jedan drugog su nazvali “prijateljima”.

“Dogovorili smo se danas, Mađarska je ponudila, a mi sa zadovoljstvom prihvatamo tu vrstu pomoći, a to je riječ o asistenciji prilikom prolaska kroz one teme koje ćemo morati proći nakon marta (op.a. mjesec kada se očekuje otvaranje pregovora BiH sa EU). BiH je počasni susjed Mađarske što pokazuje da tu ima ozbiljne volje za dodatno jačanje odnosa. Ministar je došao sa nekoliko lijepih vijesti s ciljem edukacije naših mladih iz različitih oblasti”, kazao je Konaković nakon potpisanog sporazuma.

Edukacije se dotaknuo i Szijjarto u svom obraćanju iznijevši prijedlog koji je kazao i Konakoviću, a podsjetio je i da je na čelu Althea misije sada Mađar.

“Predložio sam ministru da na našoj diplomatskoj akademiji obezbijedimo obuku za 50-ak mladih diplomata iz vašeg ministarstva vanjskih poslova i veoma smo ponosni što sada već imamo priliku da doprinesemo bezbjednosti vaše zemlje jer je od prije nekoliko dana komandir EUFOR-ove misije Althea Mađar, i oko 300 mađarskih vojnika će biti angažovano u misiji ovdje”, kazao je Szijjarto.

Mađarski šef. diplomatije se najviše osvrnuo na EU integracije Bosne i Hercegovine kazavši kako je to važno i za EU, ne samo za BiH.

“Od 1. jula Mađarska preuzima predsjedavanje Vijećem EU i to se događa u jednom periodu kad se EU suočava s velikim izazovima i periodu kada je EU potreban novi polet, nova energija, svježina, nove ambicije, a mi smatramo da to u prvom redu možemo da dobijemo od Zapadnog Balkana. U interesu EU je isto koliko i u vašem da što prije postanete članica”, rekao je.

Međutim, on kaže kako nisu sve zemlje članice EU oduševljene idejom integracije Zapadnog Balkana, ali da to ne govore javno, nego iza zatvorenih vrata.

“Jedan od glavnih ciljeva mađarskog predsjedavanja bit će da u velikoj mjeri ubrza proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU, smatramo da bi to donijelo mir i stabilnost regionu. Zbog toga moram reći da svi oni koji usporavaju proces integracije zemalja Zapadnog Balkana idu protiv interesa tih zemalja, a i EU. Moram reći i to da u EU postoje zemlje članice koje javno podržavaju proširenje, ali u zatvorenom krugu kad se sretnemo, govore sasvim drugačije”, otkrio je Szijjarto.

Bez obzira na namjere pojedinih zemalja članica EU, Szijjarto uvjerava da je Mađarska predana naporu da konačno otpočnu pregovori sa BiH te da se održi prva međuvladina konferencija na kojoj bi bilo zvanično pregovarano u ulasku u EU.

Na kraju, on ističe da su do sada bh. vlasti pokazale odlično rezultate, ali da se mora nastaviti u tom smjeru, obrativši se Konakoviću kroz sportsku metaforu.

“Dogovorili smo se da učinimo sve da održimo ove rekordne rezultate. Jedan dobar košarkaš zna da je mnogo teže sačuvati titulu šampiona nego je postići. Hvala što si me primio, prijatelju”, poručio je Szijjarto.

(Izvor: klix.ba)