уторак, мај 28, 2024

Svetsko prvenstvo za odbojkašice: Srbija ostaje na svetskom tronu!

Slične objave

Podeli

APELDORN, 15. oktobar 2022. – Odbojkašice Srbija drugi put uzastopno osvojile su titulu prvaka sveta, pobedom protiv selekcije Brazila sa 3:0 (26:24, 25:22, 25:17) u holandskom gradu Apeldornu.

Ovo je treća medalja na svetskim šampionatima, posle bronze iz Japana 2006. i zlata, takođe iz Japana, pre četiri godine. Novim-starim prvakinjama sveta bilo je dovoljno samo 92 minuta za pobedu protiv odlične reorezentacije Brazila. Prvi set u prepunoj dvorani u holandskom Apeldornu igrao se sa dobrim odbranama, žestokim napadima i taktičko-kadrovskim nadrmudrivanjima sa obe strane.

Uvodni poen pripao je Brazilkama, čija je strategija glatko prolazila do 7:3, da bi posle 10:10 počela rezultatska klackalica, s tim da su obe ekipe imale serije od 3:0, pre nego što se odbojkašice Srbije zahvaljujući boljem bloku izborile za dve set lopte (24:22).

Superborbene izabranice Ze Roberta nisu klonule, naprotiv uzvratile su nizom za 13:16, međutim usledila je fantastična reakcija Danijelea Santarelija i odlepljivanje na 18:16. Briljirale su u tim trenucima (na servisu) Jovana Stevanović i (u polju) Bojana Drča, pa su uz podršku ostalih srčanih i samouverenih devojaka sa Balkana pobegle na 21:17.

Velika borba, požrtvovanost, ujednačenost, mali broj grešaka, dobri prijemi i efikasni napadi su neke od karakteristika kojima se može opisati finalni duel između Srbije i Brazila. Srbija je bila ubedljivija, stabilnija i preciznija u finalu Svetskog prvenstva.

U većem delu drugog seta odbojkašice Srbije su imala dobre servise za koje protivnice nisu ima imale rešenja. Prilikom servisa Jovane Stevanović napravljena je velika prednost i serija od sedam poena. Međutim, Brazilke su brzo reagovale i sustgle Srbiju. Nakon toga usledili su efikasni napadi što je rezultiramo osvajanjem drugog seta i rasterećenijeg ulaska u novi, poslednji na meču.

U trećem setu Brazil je bio nemoćan i bilo je samo pitanje s kojim skorom će da se završi treći set i Srbija dobije finale. Poslednji poen, njen dvadesetčetvrti u ovom finalu delo je Tijane Bošković najbolje odbojkašice ovog prvenstva.

Svetske prvakinje su: Aleksić, Bjelica, Bošković, Buša, Drča, Jegdić, Lazović, Lozo, Mihajlović, Milenković, Mirković, Popović, Pušić, Stevanović, sa selektorom Santarelijem.

Srpski tim je ostvario svih 12 pobeda na turniru.

Bronzanu medalju osvojila je Italija pobedom protiv selekcije SAD od 3:0 u setovima (25:20, 25:15, 27:25).

D. B.