субота, јун 22, 2024

Sutra stiže supstanca za rusku vakcinu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. jula 2021. (Beta) – Predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović izjavio je da će sutra u Srbiju biti dopremljena supstanca za proizvodnju vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak.

“Radi se o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente 1. Posle desetak dana, prema najavama ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2”, rekao je Popović. Očekuje se da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2. Komponente se odnose na prvu i drugu dozu iste vakcine.

On je naveo da će nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biti upućeno na ruski Institut Gamaleja gde će se sprovesti kontrola uzoraka, a posle toga vakcine će moći da budu puštene u promet. “Očekujemo da se to dogodi u roku od tri nedelje od kada uzorci pristignu u Gamaleju”. On je istakao da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumeva proizvodnju četiri miliona vakcina.