недеља, април 21, 2024

Studenti: Sve da skupite ne možete da nas kupite

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. decembra 2023. (Beta) – Grupa mladih aktivista i studenata okupljenih u pokret Borba, koja je od 11 časova danas imala niz protestnih akcija (predaja zahteva za uvid u birački spisak za minule izbore, skup kod Filozofskog fakulteta, šetnja Knez Mihajlovom ulicom) najavljuje 24-časovnu blokadu saobraćaja u Beogradu, za petak 29. decembar, s početkom u 12 sati, a lokaciju blokade nisu saopštili.

Oni su postavili sto sa natpisom “izbori su pokradeni, promeni mi mišljenje” kod kojeg je Ivan Bjelić pozvao sve koji smatraju da nije tako da razgovaraju “kao normalni ljudi jer je to potrebno u ovoj našoj lepoj Srbiji”.

Prolaznicima se dele flajeri sa brojevima telefona u ministarstvu države uprave i lokalne samuprave kako bi zvali i pitali zašto nisu odgovorili na zahtev mladih aktivista da se otvore birački spiskovi i proveri sumnja da li su regularni.

Foto: Branka Mihajlović

Aktivista Nikola Ristić delio je flajere i objašnjavao građanima da su ovde studenti i iz drugih gradova, a ne smo Bograda, i to iz Niša, Novog Sada, Kragujevca. Ukupno, kako su objasnili, nameravaju da podele danas građanima 10 000 flajera sa takvim obaveštenjem.

Grupa mladih je išla ulicom Knez Mihailovom noseći natpise “Pustite studente”, “Za Novu Godinu želim slobodu”, “Sve da skupite ne možete da nas kupite”, uz pištalje i skandiranje zahteva da se uhapšeni puste na slobodu. U jednom trenutku se mladima priključio ulični duvački orkestar obučen u novogodišnje kostime, kako to čine pred ovaj praznik na ulicama Beograda, i svirao im “Đurđevdan” što su mladi i prihvatili.

Prethodno, sa skupa ispred Filozofskog fakulteta, poručeno je da je u planu dvadesetčetvočasovna blokada u petak, mada nije objašnjeno na kakvu se misli, već će to saopštiti neposredno pre nego se ona izvede.