уторак, фебруар 27, 2024

Šta stvarno piše u dokumentima koji se odnose na Kosovo

Slične objave

Podeli

U organizciji Medija centra danas je upriličen okrugli sto na temu “Šta stvarno piše u dokumentima koji se odnose na Kosovo”. Otvarajući raspravu novinar Zoran Ostojić sagovornicima je (Stefan Surlić, asistent na FPN, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, Dragan Đukanović, profesor FPN i diplomata u penziji Nebojša Vujović i učesnik u pregovorima u Kumanovu) postavio brdo pitanja.

Da li je Kumanovski sporazum – pobeda, nerešeno (primirje) ili vojna kapitulacija? Zašto ni danas ne sme da bude uključen radar na Kopaoniku? Kakva su ovlašćenja Komandanta KFOR-a? Da li je Kosovo „okupirano“? Šta je „starije“ (jače)? Rezolucija 1244 ili Ustav Srbije? Da li Rezolucija 1244 „garantuje da je Kosovo deo Srbije“ ili je ta rezolucija omogućila nezavisnost Kosova? Ko krši Rezoluciju 1244? Oni koji su Kosovo priznali ili oni koji to nisu? Da li je Rezolucija 1244 naknadno legalizovala bombardovanje Srbije i Crne Gore? Ko, kad i pod kojim uslovima od našeg “osoblja” može da se vrati na Kosovo? Šta piše u dokumentu UN pod nazivom “Ustavni okvir za Kosovo (2002)”? Šta piše u dokumentu „Predlog konačnog rešenja za status Kosova (2007)”? Šta piše u Mišljenju MSP UN o Deklaraciji kojom je Kosovo proglasilo nezavisnost? Da li je status Kosova rešen ili se o njemu tek pregovara? Šta znače potencijalne sankcije SAD prema pojedincima koji ne poštuju međunarodne dokumente uključujući i Rezoluciju 1244?

“Kumanovski sporazum (tačnije Vojno-tehnički sporazum o Kosovu i Metohiji, potpisan 9. juna 1999. godine – prim. D.B.) nije kapitulacija”, kategoričan je Vujović koji je naglasio da on nije njegov tumač nego neko ko ga je pisao. On podseća da je tim sporazumom bilo predviđeno da se nakon povlačenja svih jedinica policije i Vojske SCG i Srbije, na Kosovo vrati 1.200 policajaca…

Za Dušana Janjića “odgovor je u nazivu – Vojno-tehnički sporazum o saradnji”, dodajući da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN “nešto što se zove izgradnja mira”, uz pitanje “ima li smisla postavljati pitanje je li to mrovni sporazum”. Odgovarajući na pitanje može li na nekoj teritoriji postojati okupacija od Saveza bezbednosti Đukanović je odgovorio odrečno i dodao da se srpska strana saglasila da te snage dođu. “To je dokument koji je podrazumevao potpuno povlačenje policije i vojske Srj i Srbije  sa Kosova i mi smo dobili neku vrstu ultimatuma. Nije okupacije ali ni kapitulacija”, mišljenja je Đukanović.

Kumanovski sporazum, kaže Janjić, određuje teritoriju a ne nezavisnost i on se tek šest godina posle potpisivanja uvodi u pravni sistem. Surlić akcentuje da je jedno što piše u dokumentima, a sasvim drugo kako to tumače političke strukture.

Da li države nastaju tako što neka od njih proglasi samostalnost ili tako što ih priznaju druge zemlje? Odgovarajući na ovo pitanje Dušan Janjić je naveo primer dve Nemačke koje su se mirnim putem saglasile oko ujedinjenja i da je uobičajeno da države nastaju političkom borbom za priznanje od strane drugih. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, Janjić naglašava da u Srbiji “svi žive od procesa i statusa kvo”, uz napomenu da je Aleksandar Vučić Vašingtonski sporazum – o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda – potpisao sa kosovskim premijerom.  On kaže da je posle Borisa Tadića do danas potpisano 48 sporazuma sa kosovskim Albancima i da je sasvim nepoznato šta se danas nudi na tom planu.

Odgovorno tvrdim, kazao je Janjić, da su se oni (SAD i Rusija – prim. D.B.) dogovorili. “Rusija je okrenula leđa, a Amerikanci žele da završe sa BiH i Kosovom i zbog proširenja NATO-a.

D. B.