петак, мај 24, 2024

Srušena kuća Predraga Matvejevića

Slične objave

Podeli

MOSTAR, 05. jul 2022.(FoNet) – U Mostaru je, u sklopu rušenja oštećenih objekata, srušena kuća u kojoj je odrastao književnik, publicista, borac za ljudska prava Predrag Matvejević, čije je delo “Mediteranski brevijar” prevedeno na 23 jezika.

Kako prenosi portal Klix.ba, kuća je bila udaljena oko 200 metara od Gradske vijećnice Mostara i godinama je bila zanemarivana, iako se nalazila odmah uz Dom zdravlja, a mnogi nisu ni znali njen istorijat ni značaj.

Predrag Matvejević (lična arhiva9

Centar za mir i međuetničku saradnju Mostar dodelio je Matvejeviću 2014. nagradu “Mimar mira”, a kuću, teško oštećenu u poslednjem ratu, nameravao je da preuredi kao Rezidencijalnu kuću za pisce i postavi spomen-ploču u čast Predraga Matvejevića.

Tada se govorilo o planovima da se u kuću smesti Matvejevićeva velika biblioteka i rukopisna ostavština, a u kandidaturi Mostara za evropsku prestolicu kulture 2024. najavljeno je da će se urediti kao “Mediteranska kuća”, jer je Matvejević smestio Mostar u “srce Mediterana”.

Portal prenosi i da je u sklopu inicijative promene ulica u Mostaru u Gradsko veće pre nekoliko dana stigao predlog i da jedna od ulica nosi ime baš Predraga Matvejevića.

Predrag Matvejević je rođen u Mostaru 7. oktobra 1932. godine, a preminuo je u Zagrebu, 2. februara 2017. godine. Bio je hrvatski i italijanski državljanin, član Akademije nauka i umetnosti BiH od 2002. godine i jedan od najprevođenijih književnika u svetu sa područja Balkana. Grupa italijanskih intelektualaca je 2016. predložila Matvejevića za Nobelovu nagradu za književnost.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine. Na Trećem pariskom univerzitetu (Sorboni), predavao je slovensku književnost od 1991. do 1994, a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na Rimskom univerzitetu “Sapijenca”.