среда, фебруар 28, 2024

Srpske laži i australijska stvarnost

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 29. januara 2022. – Stara srpska emigracija u Australiji nikada se nije suočavala s većim iskušenjima. Mi koji smo došli u vremenu krvavog raspada bivše zajedničke države Juznih Slovena, na promjene nastale pandemijom korone, brzo smo se navikli, hrabreći sebe i one oko nas, ništa je ovo prema onome što smo prošli.

Za divno čudo, većina Srba je, protokom vremena prihvatila odjednom postavljenu antimedicinsku tezu, korona je izmišljotina i laž onih koji mrze Srbe, a pogonsko gorivo dodavale su neke srpske online grupe, koje su se trudile iz petnih žila, da lažima, ionako neuke Srbe ali, istine radi, i ostale Balkance, ubijede da je jedino rješenje bijeg iz Australije. Iz “tamnice zla” i povratak u zemlju blagostanje i slobode, Vučićevu Srbiju.

Posebnu ulogu igrala je FB stranica Serbian times, koja je izmišljotinama stvarala paniku o masovnoj bežaniji posebno iz “najvećeg zatvora na svijetu”, Melbourna. Tako su besramno napisali da je iz glavnog grada drzave Viktorija otišlo zauvijek 350 hiljada stanovnika, uglavnom poreklom sa Balkana, bjezeći od kataklizme i Armagedona (prema Bibliji mesta konačne bitke dobra i zla) koji neumoljivo stiže na peti kontinent.

Vučićevi podanici u njegovim medijima jedva su dočekali ovakve sumorne vijesti o “stradanju Srba u Australiji”, pa bi neupućeni čitalac stvarno pomislio da je Srbima u Australiji slično kao precima u ustaškom Jasenovcu ili mučenicima u nacističkom Aušvicu, osamdesetak godina ranije.

Naravno, isto kao i u Srbiji, istina te “novinare” nije zanimala, a ona je kud i kamo drugacija. Australija je, kao i čitav svijet, u borbu s koronom ušla na način kako je mislila da je najbolje i kolikogod su te mjere bile nepopularne kod nekih ekstremno desnih minornih organizacija, protivnika vodećih političkih stranaka u Australiji, ogromna većina stanovništva maksimalnom disciplinom je podržavala i poštivala mjere u borbi protiv najveće pandemije trenutnih živih bića, a rezultati su poznati.

Australija je jedna od država s najmanjim brojem smrtnosti prema broju stanovnika, u odnosu na Srbiju i okruženje, broj umrlih od COVID-a 19 je gotovo zanemarljiv, iako je svaki izgubljeni zivot tragedija, prije svega za porodice umrlih.

Ali, da nastavim pricu o kopiranju Vučićevih medijskih bljuvotima daleko od poglavice i njegovih podrepaša. Srpski mediji u Australiji posebno su naveli Melbourn kao deveti krug pakla, u kojem samo sto “fašistička policija” ne muči i ubija ljude, pa su predložili i najbolje rješenje za Srbe, koje eto svi mrze, da se što prije razduže i razdruže sa zemljom kengura i da prvim avionom, bilo kojim, jer (“najbolju avio kompaniju na planeti Zemlji” AIR Serbia više niko ne spominje, spašavajuci gole zivote dok još mogu, kartom u jednom pravcu odlete, za Beograd.

A da ljudi, ne samo Srbi odlaze iz Melburna, odlaze. Po podacima Vlade Viktorije od pocetka pandemije Melburn je napustilo 98.765 stanovnika (dosta manje od 350 hiljada), a od tog broja najviše je odselilo penzionera u Adelaide, Gold Cost, Darvin i druge gradove u Australiji, jer je Melbourn, godinama u većini anketa, najbolje mjesto za život na Kugli, a samim tim i veoma skup.

Ljudi koji odlaze u penziju, prodaju svoje kuce u Melburnu, od milion i po i vise  AUS dolara, te za pola te vrijednosti kupuju velike i atraktivne kuce s bazenima u Adelaide i drugim navedenim gradovima Australije. A ostatak dolara koriste za svakodnevni zivot i putovanja. Naravno da ima i onih koji su napustili Australiju, najviše starijih koji žele da umru u rodnom kraju. Po istim podacima Vlade Viktorije u Mekbourne je doselilo preko 150.000 Australaca, uglavnom mlađih  I to zbog posla.

A kad se o penzionerima u Australiji radi, jer oni se u Vucicevim tuzemnim i inozemnim medjima prikazuju kao jadna i preplašena sirotinja, njihov materijalni status izgleda ovako: bez obzira koliko su živjeli u Australiji, (i da nikada nisu radili!) svaki penzioner ako živi sam i ako nema milione na bankama, prima za petnaest dana 967.50 AUS dolara, a ako su supružnici, onda svako od njih po 729.30 AUS dolara za pola mjeseca. Uz to imaju ogromne beneficije, besplatnu i vrhunsku medicinsku zaštitu (mnogi kažu najbolju na svijetu) popust do 50% kod kupovine mnogih neophodnih proizvoda, u restoranima, kod plaćanja registracije za automobile, brodove, avione, placaju najjeftiniju vodu, struju i gas u zapadnom svijetu. Država od prije nekoliko godina penzionerima potpuno besplatno postavlja solarna grijanja, gradski prevoz je besplatan kao i vožnja po Australiji najsavremenijoim vozovima (čak su bolji i malo brži od Vučićevih s linije Beograd – Bar), zanimljivo Australci čuvaju svoje zeljezničke stanice još iz vremena kad je engleski bijeli čovjek prevozio Aboridžine kroz šume i pustinje.

A da ni Australija nije što je bila do prije 50-ak godina, primjer je pobjeda od prije pola sata Aboridžanke Ashley Barty na AO, koje je izazvalo ogromno oduševljenje Australaca svih boja, vrsta, nacija i vjera.

I tako, dok Serbian times i kolege im po kompjuteru, izmišljaju i lažu, jedna neobična pojava pala mi je u oči ovih dana: na antivakserskim protestima zajedno se vijore srpske i hrvatske bandijere, uz pokoju (za Srbe) bratsku grcku zastavu. Čudo do sada u mojih 27 godina života daleko od, onog predratnog Dubrovnika, koji nema nikakve sličnosti, osim graditeljske s ovovremenim, nisam ni vidio ni čuo.

Na istim protestima čovjek mojih godina, znači drugi dio 60-tih sjedi u dresu hrvatske nogometne reprezentacije sa subarom na glavi koja ima grb Srbije. Pitam ga o tom neuobičajenom modnom izboru, a on će meni “lažu, svi lažu, nema korone, znam da je to zavjera protiv malih naroda, svjetska zavjera”.

Eto, korona je promijenila život i u Australiji. Optimisti bi rekli: nije svako zlo za zlo.

V. V.

1 KOMENTAR

Comments are closed.