среда, април 17, 2024

Srbi ne znaju šta da rade sa KM tablicama

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 31. marta 2023. (Beta) – Ukoliko kosovska policija od sutra počne da pleni vozila sa KM registarskim oznakama, na severu Kosova će sigurno doći do eskalacije tenzija, izjavio je danas Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative srpski opstanak.

Arsenijević je agenciji Beta kazao da Srbi sa severa Kosova nisu dobili nikakve instrukcije od države Srbije da li bi trebali da svoja vozila registruju na RKS tablice, iako rok koji je dala kosovska vlada za (pre)registraciju ističe noćas.

“Srpski narod se nalazi između čekića i nakovnja, i nema jasne smernice šta da radi. Nas je Beograd pustio niz vodu. Građani su u panici, plaše se da će im automobili biti oduzeti ukoliko ih ne budu registrovali na RKS tablice”, kazao je Arsenijević.

Na pitanje Bete da li se očekuje da kosovska policija od 1. aprila počne da pleni vozila sa KM tablicama, Arsenijević je rekao da se između Beograda i Prištine vode političke igre i da je sve moguće. “Ukoliko kosovska policija od sutra počne da pleni vozila sa KM registarskim oznakama, na severu Kosova će sigurno doći do eskalacije tenzija. To može biti veoma loše, jer ljudi neće dozvoliti da im bilo ko oduzima automobile”, ocenio je on.

Po njegovim rečima, ukoliko se bude poštovao dogovor Beograda i Prištine iz novembra prošle godine, postignuti sporazum o registarskim tablicama bi trebalo da važi sve dok se ne postigne novi, a ne do 31. marta kako na tome insistira Vlada Kosova.

Arsenijević je dodao da su Srbi na severu veoma uznemireni i zbog učestalih paljevina automobila sa RKS tablicama. U Severnoj Mitrovici i Zvečanu sinoć su zapaljena tri automobila registrovana na RKS tablice, čiji su vlasnici srpske nacionalnosti.

Preksinoć su u Zubinom Potoku zapaljena dva vozila sa RKS tablicama, čiji su vlasnici Srbi.

Svih pet slučajeva policija je okarakterisala kao “podmetanje požara”.