недеља, април 14, 2024

Španija prvak svijeta u fudbalu za ljepši pol

Slične objave

Podeli

Vasiljko Vukoje, dopisnik Portala Forum iz Australije

U prethodnih mjesec dana, Australija je bila domaćica prvenstva svijeta za fudbalerke, a u dramatičnom finalu, Španija je golom Olge Carmone  pobijedila Englesku i prvi put osvojila šampionsku titulu. Zanimljivo je da su i fudbalerke države koja je izmislila najpopularniju sporednu stvar na svijetu, isto tako prvi put nastupile u finalu. Do finala Španija je došla pobjedom u u zadnjim trenucima utakmice  sa Švedskom rezultatom 2:1, dok je Engleska bila bolja od Australije ubjedljivijom pobjedom od 3:1.

Na svim utakmicama stadioni si bili puni, pa je finale u Sydneju pratilo preko 70 hiljada gledalaca, a na TV postignut je rekord gledanja sportske priredbe, susret Engleske i Australije, s preko 11 miliona stanovnika Australije, koji se na kraju nisu radovali, ali su sportski čestitali boljim reprezentacijama, dok su za fudbalerke Australije, popularne Matildas, s ponosom istakli da su osvojile njihova srca.

Za najbolju igračicu šampionata proglašena je Aitana Boumati iz Španije, najbolja čuvarica mreže je sjajna Engleskinja Mary Earps, inače golmanica Manchester City -ja, dok je prva golgeterka, Hinata Mijazaru iz zemlje “izlazećeg sunca”.

Najbolja: Ajtana Bonmati (Foto: forocoches.com)

Kako su požrtvovanošću ali i kvalitetom, igračice  oduševile posebno djevojčice širom kontinenta, došlo je do njihovog nezapamćenog interesa za upis i treniranje, a nadležni fudbalski organi obećali su da će ozbiljnije poraditi na modernizaciji fudbalskih terena i proširenja svlačionica i pomoćnih prostorija. Fudbal nije najpopularniji sport u Australiji, ali se fudbalom bavi daleko najviše dječaka, a od sada i djevojčica školskog uzrasta, a veliki bum se očekuje sljedećih nedjelja, kada će popularne Matildas s najboljom svjetskom igračicom Samanthom Kerr,( koja je zbog povrede igrala samo dvije utakmice), članicom londonskog Chelssey-a , obilaziti gradove Australije zbog promocije fudbalske igre.

Kao refleks završenog svjetskog šampionata, Australija se nada da će dobiti i organizaciju muškog svjetskog prvenstva 2034. godine. Ostalo je jedno pitanje na koje u javnosti nema odgovora, za koga je navijao kralj Charles u dvoboju Engleske i Australije? Što se tiče naših prostora, Srbija i druge državice nastale raspadom SFRJ, nisu učestvovale na ovom prvenstvu, a kada će, ne zna se.