понедељак, март 4, 2024

Spahović: “Stanišić je bio bog i batina”

Slične objave

Podeli

Komentarišući presudu Haškog suda u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, beogradski advokat Sead Spahović je za FTV izjavio da “ono što je bitno izdvojiti nakon presude je to da je ovo prva presuda u istoriji Haškog suda kojom je utvrđena krivica zvaničnika Srbije za ratne zločine van Srbije.

Ovakva presuda, kaže Spahović, je pobeda odbrane, posebno što ističe da već postoji presuda koja kaže da su Stanišić i Simatović bili pripadnici Udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa Slobodanom Miloševićem.

„Ono što je zanimljivo je da je u jednoj drugoj presudi, u kojoj je suđeno Milanu Martiću, to je ministar unutrašnjih poslova tadašnje Republike Srpske Krajine, sud utvrdio da su pripadnici UZP bili i Slobodan Milošević i Jovica Stanišić i Franko Simatović. Postoji sudska odluka da oni jesu članovi”.

Spahović zaključuje da je pravno moguće da u jednoj presudi jesu pripadnici UZP, a u drugoj da nisu. „Pazite, bez obzira na to što Milošević nije osuđen u Hagu (ni Hitler nije osuđen u Nirnbergu), ali je glupo misliti da je Martić bio iznad Miloševića. Prema tome, Jovica Stanišić je bio bog i batina, to je najbliži saradnik Miloševićev. On u Srbiji ima status jednog božanstva. Njemu se dive i kriminalci i biznismeni i političari… To samo govorim zbog toga što nisam siguran da li je to bilo poznato i onima koji su odlučivali“, kaže Spahović.

D. K.