четвртак, јун 20, 2024

Spahović: Ne možemo od Vučića očekivati proevropsku vladu

Slične objave

Podeli

Ovo je najbolja vlada koju može Vučić da sastavi. Nema tu ništa neočekivano, ocenjuje u intervjuu za Geopost Sead Spahović, ugledni beogradski advokat,  bivši republički javni pravobranilac i ministar u prvoj postpetooktobarskoj vladi.

Od radikala, dodaje, je nenormalno očekivati da formiraju proevropsku vladu.

“To je možda mislila Angela Merkel da je tako nešto moguće”. Ovu vladu narod podržava, ističe, “narod hoće Rusiju, narod voli Putina, narod voli Ratka Mladića, to je sve jedna ista priča i meni je tu stvar potpuno jasna”.

Kada je reč o potencijalnim oružanim konfliktima u regionu Spahović je mišljenja da Srbija vojnom silom ne može ništa.

“Srbija nema vojsku, ona ima oružje ali nema vojnike, a Kosovo ima i to je jedna bitna razlika. Pazite, Albanci hoće da ginu za svoje Kosovo a Srbi neće i to je osnovna razlika i zato nema šanse da do vojnog sukoba dođe”.

Kada je reč o srpskom saboru koji je najavio Vučić nakon očekivanog usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN tokom meseca, Spahović ističe da je to oživljavanje jedne ideologije koja permanentno i kontinuirano postoji ovde još od Ilije Garašanina, preko Stevana Moljevića, do Dobrice Ćosića i Slobodana Miloševića.

“Sve što je Milošević govorio to je danas aktuelno, sve šta je hteo to je danas aktuelno, svi ciljevi koji nisu ostvareni to je danas aktuelno, on je pobedio u politici. Prema tome, narod je za to i to treba razumeti da bismo znali da se orijentišemo. Ta histerija nacionalistička, vrelo te histerije je Republika srpska”.

The Geopost: Srbija je dobila novu vladu sa dobro poznatim starim licima. Dvojica potpredsednika su sa američke crne liste. Šta očekivati?

Spahović: Meni to nije nikakvo iznenađenje, to je najbolja vlada koju može Vučić da sastavi. Nema tu ništa neočekivano. Moram da kažem samo da mi se čini, kad god se postavljaju takva pitanja da postoji jedan fundamentalni nesporazum generalno oko nekih pravaca kojima se kreće Srbija. Prvo, nenormalno je očekivati da radikalni formiraju proevropsku vladu, to je možda mislila Angela Merkel da je tako nešto moguće, ali mislim da radikali koji imaju tradiciju, koji su nastali od ruskih narodnjaka, koji su antievropska, tačnije antizapadna koncepcija, kako oni mogu da formiraju proevrospku vladu!? Mislim to je neopravdan zahtev prema njima. Oni su pobedili na izborima, narod im je dao legitimitet i oni formiraju vladu u kojoj je neformalno jedan od glavnih šefova Aleksandar Bocan Harčenko. To je normalno, a šizofrenija je da vi tražite od radikala nekakvu proevropsku vladu i nekakav put u Evropsku uniju. S tim što ne bih ni opoziciju eskulpirao jer najveći evroskeptik je u opoziciji. Ovo što priča Miloš Jovanović (Novi DSS) za mene je neverovatno, on napada Vučića s desna, a ima podršku i on i Nestorović koji je jedna ruska partija kao sunce čista sa Hepija. Prema tome ili Zapad, ili Amerika ili Srbija neko ne razume ovde o čemu se radi. Ova vlada je legitimna, nju narod podržava, nju narod hoće, narod hoće Rusiju, narod voli Putina, narod voli Ratka Mladića, to je sve jedna ista priča i meni je tu stvar potpuno jasna.

The Geopost: Šta region dalje može da očekuje od takvog suseda? Premijer Vučević je izlažući ekspoze kazao da će “Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno odgovori” ukoliko Kosovo bude primljeno u članstvo SE. Znači li to novu Banjska?

Spahović: Ne, ne. Znate šta, Srbija je pokazala šta hoće i šta može dok je postojala JNA i Vojska Jugoslavije i dok su mogli da gaze tenkovima, da bombarduju i da gađaju, da ubijaju i streljaju, oni su to radili. Oni sad tu vojsku nemaju i zbog toga to ne mogu. Ali mogu da golicaju javno mnjenje koje je u Srbiji raspoloženo da se vojska vrati na Kosovo, Kosovo je sveta srpska zemlja, najskuplja srpska reč itd. I to je to.

Da mogu oni bi ušli tamo, samo je stvar ravnoteže snaga ili ako hoćete straha. Jer, pazite Albanci hoće da ginu za svoje Kosovo a Srbi neće i to je osnovna razlika i zato nema šanse da do vojnog sukoba dođe. Srbija nema vojsku, ona ima oružje ali nema vojnike, a Kosovo ima i to je jedna bitna razlika i zato Srbija na tom pravcu silom ne može ništa. Ne mogu da procenim kako stoje stvar sa Republikom srpskom jer oni i tamo imaju pretenzije. Uopšte, Srbija se služi manjinama u Crnoj Gori, Makedoniji svugde prave gužvu, tako i u Bosni. Samo u Hrvatskoj ne mogu, kad su mogli to su radili.

The Geopost: Najavljen je srpski sabor koji će uslediti po usvajanju rezolucije u UN o genocidu u Srebrenici a koja se u Srbiji doživljava kao “napad na srpstvo”, tvrdi se da ona proglašava Srbe genocidnim narodom iako to nigde ne piše u tekstu rezolucije. Dodik najavljuje otcepljenje entiteta RS od BiH, neko kaže da je sabor prilika da se zvanično proglasi srpski svet… Šta je svrha saborovanja?

Spahović: To baš nije pucanj u prazno, to je oživljavanje jedne ideologije koja permanentno i kontinuirano postoji ovde još od Garašanina (Ilija), to je ono Moljevićevo jaje (Stevan Moljević četnički ideolog, autor spisa Homogena Srbija iz 1941. kojim se zagovara stvaranje Velike Srbije i njeno etničko čišćenje od drugih naroda), to su srpske zemlje bez Slovenije, to je Karlobag – Ogulin – Karlovac -Virovitica. To je ono što je hteo i Dobrica Ćosić i Slobodan Milošević. Sve što je Milošević govorio to je danas aktuelno, sve šta je hteo to je danas aktuelno, svi ciljevi koji nisu ostvareni to je danas aktuelno, on je pobedio u politici. Prema tome, narod jer za to i to treba razumeti da bismo znali da se orijentišemo. Ta histerija nacionalistička, vrelo te histerije je Republika srpska. To su 99,99 posto istomišljenici koji se samo svađaju ko će da dođe na vlast da li će Stanivuković ili Dodik. Stanivuković je gori od Dodika sto puta,  Dodik je pametniji, lukaviji.

The Geopost: Šta je ključ da počne da se razmotava nacionalističko klupko u Srbiji i krene ka putu ozdravljenja?

Spahović: Mora da se razbuca taj šovinistički, nacionalistički, populistički beton koji postoji. To i u školovanju,  od malih nogu deca se tako vaspitavaju. Ovi mladi ljudi danas oni nemaju pojma znaju samo to da su “Srbi žrtve”, to je ta priča, to se uči u školi.

The Geopost: Da sad imate moć i vlast, a bili ste ministar u prvoj postpetooktobarskoj vladi, šta biste prvo uradili kad biste seli u državni kabinet?

Spahović: Prva stvar je da se uđe u NATO, da se uvedu sankcije Rusiji, i onda idemo polako redom –  da se školstvo promeni, izmene udžbenici…

The Geopost: A službe?

Spahović: To sam toliko puta rekao i to je kvintesencija toga, da se mač partije prebaci na drugu stranu.

The Geopost: Srbija ima jaku obaveštajnu službu i u crkvi, zar ne?

Spahović: Pa da, svuda je služba. Da vam kažem, ta obaveštajna služba u crkvi nije nikakav specijalitet ove vlasti to je postojalo i za vreme komunizma, vlast je uvek odlučivala ko će da bude patrijarh, rušili su mostove da ne bi stigao kandidat koji nije poželjan nego ovaj drugi, zvali su Germana crveni patrijarh. Na kraju krajeva, prvog patrijarha je postavljao kralj, crkva nikad nije bila nezavisna od državne vlasti ali nije moje da o tome pričam o pravoslavnoj crkvi jer nisam njen pripadnik. Ali, generalno crkva uvek podržava vlast, to je  suština nije ona nikakva nezavisna institucija. Ne postoji nijedna crkva niti verska zajednica koja ne podržava vlast jer ne bi mogla da opstane ni 15 minuta. To je tako u sistemima kao što je ovaj naš, taj etatizam nacionalistički, to je to.

The Geopost: Koga vidite na mesto budućeg šefa BIA?

Spahović: Mogao bih da se kladim da će doći neko ko o tom poslu nema pojma, taj je najbolji, jer će taj da uradi šta god treba, tako ja to vidim, kao i za druge funkcije.

/The Geopost