четвртак, јун 20, 2024

Šmit zabranio izbor i imenovanje na javne funkcije svih osoba osuđenih za genocid i zločine protiv čovječnosti

Slične objave

Podeli

 

SARAJEVO, 20. septembra 2023. – Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na press konferenciji za medije u Memorijalnom centru Potočari iskoristio je bonske ovlasti i najavio donošenje odluke o zabrani izbora i imenovanja na javne funkcije u BiH svih osoba osuđenih za genocid i zločine protiv čovječnosti.

– Danas sam donio odluku i imam otvoreno u ladici još određenih odluka, kojima s želim pozabaviti pitanjima koje se tiču žrtava, Memorijalnog centra i dalje borbe za njihov status kao i status samog centra. Tim odlukama će se uraditi sljedeće: omogućit će Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari da dalje razvije i širi aktivnosti koje su važne za sjećanje na genocid kako bi se spriječilo njegovo poricanje, revizionizam, prevencija ponavljanja kršenja ljudskih prava i doprinijelo daljem pomirenju. Bit će proširen centar Institutom za istraživanje i edukaciju. Imat ćemo međunarodni tim koji će se sastojati od iskusnih stručnjaka i eksperata za genocid i baviti pitanjem genocida, kako bi dali doprinos ovom centru.

Obrazovanje mladih generacija

Zajedno s čelnicima centra moja vizija daljeg razvoja ovog centra je, ne samo da vršimo komemoraciju koja je bitna, nego da pristupimo obrazovanju mladih generacija u Evropi, da im pokažemo i naučimo ih šta se ovdje dogodilo. Također, trebamo razmišljati o visokopozicioniram stručnim međunarodnim zvaničnicima koji mogu dati doprinos ovom centru. Ovo me podsjeća na to da se Clinton, koji je otvorio ovaj centar prije 20 godina, danas obratio putem videolinka i podsjetio na aktivnosti koje trebamo provoditi u budućnosit. U svojim ladicama imam još jedan set odluka. Pozivam vlasti BiH i međunarodnu zajednicu da u svoje ruke uzmu stvari, ako bude prepreka, spreman sam staviti na njih svoj potpis. Ovo se odnosi na integraciju, unošenje podataka u kaznene evidencije ljudima koji su osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine od međunarodnih sudova i Haškog tribunala. Ne može se tolerisati činjenica da takvi ljudi ne budu upisani u odgovarajuću evidenciju i da prođe kao da se ništa nije dogodilo.

Zabrana imenovanja i izbora na javne funkcije

Druga odluka se odnosi na zabranu izbora i imenovanja na javne funkcije svih osoba koje su osuđene za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kao i zabranu dodjele nagrada i odlikovanja tim licima. Neke stvari će uslijediti, uključujući i aktivnosti koje se tiču ostvarenja štete i naknade za žrtve genocida i ratnih zločina – rekao je Šmit.

Naveo je kako su odluke sve spremne i čekaju samo potpis. – Ovo nije samo isprazna priča već ozbiljna posvećenost i spreman sam da ih provedem ukoliko se ne bude djelovalo u dogledno vrijeme – poručio je Šmit.

Na pitanje da li ima ikakvih odluka u vezi s Miloradom Dodikom u tim dokumentima, rekao je kako danas razgovara na tlu RS i da bi volio da se stvarima pristupa na ozbiljan i odgovaran način. – Ovih dana osjećam određeni animozitet iz RS, čini se da ima određenih pitanja zbog kojih su zabrinuti. Ja želim samo da radim za dobrobit građana BiH – rekao je Šmit.

Dnevni avaz