среда, фебруар 21, 2024

Šmit: Evropske integracije – jedini put za budućnost BiH

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 10. marta 2022. – Nemačka ministarska spoljnih poslova Analena Berbok i Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ocenili su da je evropska integracija Bosne i Hercegovine jedini put za budućnost te zemlje.

“Poseta ministarke Berbok je, pre svega za ljude u BiH, dokaz da međunarodna zajednica i dalje ovu regiju drži na oku i posmatra, posebno u ovim teškim vremenima. Jedinstveni smo da evropska integracija BiH može biti jedini put za njenu budućnost”, izjavio je Šmit novinarima posle sastanka.

Prema njegovim rečima, da bi se to desilo, BiH je potrebna stabilnost i bezbedno okruženje. Šmit je zahvalio Nemačkoj što trajno podržava bezbednost i teritorijalni integritet BiH, kao i integraciju BiH u evropske strukture. Visoki predstavnik istakao je i da treba jasno reći i postaviti se na stranu protiv korupcije i onih koji žele ovu zemlju videti disfunkcionalnu i podeljenu.

“Zbog toga zahvaljujem Vladi Nemačke što je stala na tu stranu i što će sigurno stati i suprotstaviti se onim koji podrivaju ovu zemlju. Povrede ljudskih prava, koje su se događale, ne smeju se preneti na naredne generacije i ne smeju se politizovati. Svi zajedno trebaju da rede na tome – civilno društvo, parlament, mladi i svi mi. Ja u tome vidim svoj zadatak”, kazao je Šmit.

M. M.