субота, јун 22, 2024

Slučaj Crvena zvezda i Agrobanka: Otpis duga – bankarska tajna

Slične objave

Podeli

Nikolija Čodanović

Agencija za osiguranje depozita, stečajni upravnik Agrobanke, odbila je zahtev CINS-a da dostavi informacije o dugovima Crvene zvezde prema ovoj banci. Nakon godinu i po dana čekanja i reakcije Poverenika, Agencija ne želi da dostavi tražene informacije pod izgovorom da je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna.

Godinu i po dana dugo ćutanje Agencije za osiguranje depozita o otpisu duga Fudbalskom klubu Crvena zvezda završeno je odbijanjem zahteva Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) za pristup informaciji od javnog značaja.

Nakon teksta „Zvezda i Agrobanka: Novi otpis duga i igra ćutanja“, u kom smo otkrili da će višemilionski dug FK Crvena zvezda prema Agrobanci (Novoj Agrobanci) ponovo biti smanjen, novinari CINS-a tražili su od Agencije informacije na koji način i po kom osnovu je dug otpisivan tokom godina. Tražili smo i sve sporazume sklopljene sa klubom kojima su regulisani dugovi prema ovoj banci.

Agencija nam nije odgovorila na zahtev zbog čega smo se u martu 2020. žalili Povereniku za informacije od javnog značajaPoverenik je rešenjem iz jula ove godine naložio Agenciji da postupi po zahtevu.

Agencija je odbila CINS-ov zahtev 5. avgusta, jer je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna, čijim odavanjem bi mogle da nastupe „teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom koji pretežu nad interesom za pristup informaciji“.

„U slučaju dostavljanja traženih podataka licu koje nije steklo legitimaciju stečajnog poverioca (…) došlo bi značajnog narušavanja tretmana jednakosti poverilaca stečajnog dužnika“, piše u odgovoru Agencije.

Zbog čega je regulisanje Zvezdinog duga poslovna tajna, koja preteže nad interesom za pristup informaciji i da li je opravdan interes javnosti da zna detalje sporazuma između Zvezde i Agrobanke, ostaje nerazjašnjeno.

Podsetimo, dug Crvene zvezde prema Agrobanci iznosio je oko 17 miliona evra kada je u leto 2019. godine iz Zvezde saopšteno da je otpisom kamata dug smanjen na 6,8 miliona. CINS je pisao o tome da će višemilionski dug ponovo biti smanjen.

Tada nam je Poverenik Agencije za osiguranje depozita Miloš Janković potvrdio da je ovaj sporazum u proceduri, ali od tada ni on ni Agencija ni Zvezda nisu želeli da daju informacije o ovom poslu. Povodom toga smo kontaktirali predsednika Nadzornog odbora kluba, Dragana Miloševića, koji je tvrdio da nije upoznat sa novim dogovorom, iako je ranije u javnosti iznosio podatke o prethodnom sporazumu Zvezde i Agrobanke.

CINS je pisao i o Miloševiću, koji kao sudija Višeg suda u Beogradu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (tada Agenciji za borbu protiv korupcije) da se nalazi na čelu Nadzornog odbora FK.

U avgustu 2019. godine ova agencija je navela da je istovremeno vršenje ove dve funkcije u suprotnosti sa zakonom i da sudija, kao javni funkcioner, ne može biti član uprave sportske organizacije. Dva meseca kasnije, Agencija je obavestila CINS da Milošević ipak može da obavlja obe funkcije jer, po statutu Zvezde, Nadzorni odbor nije organ upravljanja nego kontrolni organ.

(CINS – Centar za istraživačko novinarstvo Srbije)