понедељак, фебруар 26, 2024

Skup u Kosovskoj Mitrovici: Penziju ne dam Kurtiju

Slične objave

Podeli

KOSOVSKA MITROVICA, 12. februara 2024. – Kod trga Braća Milić u Kosovskoj Mitrovici organizovan je Veliki opštenarodni protestni skup, u organizaciji Udruženja penzionera, kojim, kako su najavili, „žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i Aljbina Кurtija o ukidanju dinara kojom im se ugrožava ostanak i opstanak na njihovim ognjištima“. Na čelu je Srpska lista i Srpska demokratija.

Ovo je Udruženje u subotu pozvalo svoje sunarodnike da se skupu pridruže „svi oni kojima je direktno ugrožena egzistencija nepravednim merama iz Prištine“ – zdravstvene i prosvetne radnike, socijalno ugrožene, studente i omladinu.

Skupu su se gotovo svi pozvani i odazvali. Kako javlja naš reporter sa terena, kod ovog je trga, i pre podneva, počeo da se okuplja veliki broj zaposlenih u zdravstvenim, prosvetnim i ostalim javnim institucijama.

Foto: kossev

Procenjuje se da skupu prisustvuje nekoliko hiljada ljudi, svih starosnih dobi, sa tendencijom da će se taj broj i povećavati. Nose se srpske zastave, ali i transparenti: „Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, „Ovo je okupacija“, „UN 1244 USA HELP“, „Evropo otvori oči“, „Bez socijalnih primanja, nećemo imati ni za hranu“, ali i „Pravda za Slađana“ i „Nije kriv“.

Postavljena je i bina. Tu su i najviši čelnici Srpske liste, koji su na čelu kolone. Uz njih se nalaze i vođe Srpske demokratije.

Tačno u podne, kada je skup počeo, sa razglasa se čula himna Srbije – Bože pravde.

Protestni skup je, istog dana kada je najavljen, podržala Srpska lista, a i oni su pozvali građane da „uzmu učešće u demokratskom protestu a protiv odluke režima u Prištini da se ukine dinar i platni promet…“

Podršku su danas skupu dali i iz Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, uz očekivanje da organizatori neće dozvoliti da skup iskoriste političke partije – „pogotovo ne tzv. Srpska lista, koja delom snosi odgovornost za stanje u kojem se narod našao“.

Skup je uredno najavljen Kosovskoj policiji, a nekoliko njihovih patrola parkirano je u blizini trga. Protest prate i službenici EULEX-a.

Za to vreme, kosovski premijer koji je otputovao u Veliku Britaniju je za Blumberg kazao da nema ukidanja uredbe ali i da neće biti kažnjavanja, te da će građani koji koriste dinar imati dovoljno vremena da se prilagode.

Izvor: Kossev