недеља, април 14, 2024

Skriveni troškovi Vulinove stranke: Fantomske prostorije Pokreta socijalista

Slične objave

Podeli

Teodora Ćurčić

Prema finansijskim izveštajima, Pokret socijalista godinama ima samo jedno sedište – ono u Beogradu. Međutim, istraživanje CINS-a pokazuje da stranka ministra Aleksandra Vulina ima odbore širom Srbije, da plaća kiriju, a te troškove ne prijavljuje.

Krajem 2021. godine, tokom jednog od najmasovnijih protesta u Srbiji i blokada puteva zbog mogućeg dolaska kompanije Rio Tinto, demonstranti u Novom Sadu su razbili staklo na prostorijama Pokreta socijalista (PS) i uzeli stranačku zastavu. Na prozoru koji je razbijen nalazila se slika lidera te stranke i ministra policije Aleksandra Vulina.

Ova stranka je napad opisala kao „napad rulje i pokušaj linča“. „Pokret socijalista će i naredne subote biti u svojim prostorijama bez straha od siledžija braneći slobodu Novog Sada i Novosađana“ – objavljeno je na sajtu PS-a.

Ipak, ono što javnost nije znala je da, sudeći prema finansijskim izveštajima stranke, oni ove prostorije ni ne iznajmljuju. Dokumentacija do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da Pokret socijalista za njihovo korišćenje godinama plaća kiriju, ali te troškove ne prijavljuje u svojim izveštajima Agenciji za sprečavanje korupcije.

I prostorije u Novom Sadu nisu jedini primer. Istraživanje CINS-a pokazuje da je ova godinama plaćala kiriju za odbore u više mesta širom Srbije, ali ti troškovi ostaju sakriveni.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da su političke stranke dužne da prijavljuju troškove zakupa prostorija koje koriste, i dodaje da skrivanje tih troškova čini njihove izveštaje nepotpunim. „Ukoliko se to skrivanje čini namerno u cilju prikrivanja troškova ili izvora finansiranja, onda to može biti i krivično delo.“

Nevidljivi odbori širom Srbije

CINS je za najmanje 20 prostorija širom Srbije uspeo da utvrdi da ih je Pokret socijalista poslednjih godina koristio ili ih i dalje koristi, a da ih nije prijavio.

Takav je slučaj i sa prostorijama u Kragujevcu koje su prepoznatljive još s ulice – na staklu je zalepljena velika slika Aleksandra Vulina uz natpis „odaberi borbu“. Novinari CINS-a posetili su ove prostorije početkom marta, ali u njima tada nije bilo nikog.

One su u vlasništvu Grada Kragujevca, a Pokret socijalista je u njima od septembra 2012. godine. U tom periodu stranka je, prema ugovoru, za kiriju izdvojila više od 580.000 dinara bez PDV-a, kao i bez, između ostalog, računa za struju, vodu i grejanje.

Pored ugovora sa Gradom Kragujevcem i Novim Sadom, CINS je došao do još tri ugovora za prostorije u Leskovcu, Subotici i Nišu.

U Nišu stranka iznajmljuje prostorije u kući u blizini centra. Iz Grada su u odgovoru za CINS potvrdili da su prostorije u njihovom vlasništvu, i da im Pokret socijalista plaća oko 18 hiljada dinara mesečno za kiriju. U Leskovcu Pokret Socijalista najmanje 52 meseca nije plaćao zakup javnom preduzeću Dom iz Leskovca, kako je tada pisao JugPress, pa je dug krajem prošle godine iznosio 320 hiljada dinara.

Stranka je dužna ostala i u Subotici. Prema podacima koje je CINS dobio, kiriju Gradu nisu plaćali skoro godinu dana, nakon čega je pokrenut sudski postupak. Međutim, PS je sve donedavno bio na istoj lokaciji.

Inače, kirija za novosadske prostorije Vulinove stranke je povoljnija nego za druge zakupce. Tako recimo advokatska kancelarija u istoj zgradi, manje prostorije plaća dva i po puta više od Vulinove stranke, vidi se iz ugovora koji su potpisali.

Razlog za to je što kao parlamentarna politička partija Pokret socijalista na osnovu gradske odluke ima pravo na popust. To pravo imaju i humanitarne organizacije koje pomažu oboleloj deci i licima sa invaliditetom, udruženja građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, i drugi.

Ipak, Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa smatra da uslovi za ova udruženja i stranke ne mogu biti isti jer sva udruženja po zakonu rade u javnom interesu, što ne mora biti slučaj i sa političkim strankama.

„Zna se i koje su oblasti tog javnog interesa – ranjive grupe, humanitarni rad, kultura, mladi… (…) Politička partija se bori za neku ideju koja ne mora da bude u javnom interesu.“

Smatra da bi ova povlastica donekle imala smisla za političke partije koje imaju manji broj članova i finansijera.

Iz Pokreta socijalista nisu odgovorili na pitanja koja smo im poslali mejlom.

Siva zona finansiranja

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti kaže da sve političke partije moraju da beleže sve prihode i rashode. Svake godine, sredinom aprila, oni Agenciji podnose godišnji finansijski izveštaj u kom se sve te informacije nalaze.

(CINS)