среда, мај 22, 2024

Sidnej: “Hrvatski” klub drakonski kažnjen

Slične objave

Podeli

Fudbalski klub hrvatske zajednice Sydney United 58, kažnjen je zbog fašističkih ispada navijača na prošlomjesečnom finalu kupa s MacArturom, jednom od najvećih kazni koja je ikad izrečena nekom fudbalskom timu na petom kontinentu.

Klub je kažnjen s 15.000 AUS dolara, dva navijača su dobila doživotne zabrane prisustvovanja bilo kakve fudbalske utakmice u Australiji, a suspendovana je odluka o prestanku djelovanja kluba uz ispunjenje vrlo oštrih mjera preodgoja članova uprave, administracije, dobrovoljaca i vođe navijačkih grupa.

Fudbalski savez Australije oštro je i javno osudio ponašanje navijača koji su u nedavnoj utakmici, koju je “hrvatski” klub izgubio rezultatom 0 2, ali je kao drugoligaš napravio malo čudo igrajući u finalu kupa.

U saopštenju se ističe da su Australci hrvatskog porijekla zastavama, obilježjima i simbolima ustaške NDH, čitavu utakmicu pretvorili u nacifašističko divljanja, što je u Australiji izričito zabranjeno. Pod tim zastavama i simbolima, Hitlerova tvorevima NDH, odgovorna je za smrt stotine hiljada Jevreja, Srba i Roma, pa su one i dodatne potpuno neprihvatljive za državu koja je vodeća u svijetu u ljudskim pravima svojih državljana bez obzira na porijeklo, ističu u najvećem fudbalskom organu u Australiji..

Novčana kazna upotrebiće se za dodatno obrazovanje uprave kluba protiv diskriminacije po osnovu vjere, nacije i boje kože, a Sydney United 58 će prvo biti kažnjen s oduzimanjem do 40 bodova u prvenstvu i tri utakmice kupa igraće bez publike a potpuno će biti zabranjeno djelovanje kluba ako se u određenom vremenskom periodu, čije se vrijeme javno nije objavilo, navedene kategorije ljudi iz šireg članstva kluba, ne uspiju preodgojiti u smislu poštovanja drugih i drugačijih, a posebno se napominje da se moraju naviknuti da su Aboridžani, odnosno domicilno stanovnistvo, kao i Jevreji, podjednako vrijedni kao i sve druge nacije koje žive u Australiji.

Ovo je naglašeno jer navijači hrvatskog drugoligaša nisu prihvatili poziv Welcome to our Country, odnosno poziv Aboridžanske zajednice Novog Južnog Velsa, kao stvarnih vlasnika zemlje, nego su ih izviždali, te zato što su povicima Za dom spremni, pod kojima je ubijeno na stotine hiljada ljudi, koje NDH nije smatrala ljudskom vrstom, javno otvorili najcrnije rane iz prošlosti.

Zanimljivo je da su drakonske mjere Fudbalskog saveza Australije protiv Sydney Uniteda 58, podržali svi klubovi, sve sportske organizacije i političke stranke, a do slanja ovog teksta, još nema nikakvog saopštenja iz kluba hrvatske zajednice u Sydney.

V. V.