субота, јун 22, 2024

Severna Makedonija od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 16. novembra 2021. (Beta) – Severna Makedonija od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO, što je ozvaničeno potpisivanjem zajedničke deklaracije. Deklaraciju su u Skoplju potpisali komandant Vrhovne savezničke komande NATO za transformaciju general Filip Lavinj i načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije general-pukovnik Vasko Đurčinovski.

Ceremoniji  potpisivanja deklaracije u predsedničkoj rezidenciji “Vila Vodno” prisustvali su predsednik Severne Makedonije i vrhovni komandant oružanih snaga Stevo Pendarovski i ministarka odbrane Radmila Šekerinska. Genarala Lavinja je neposredno pre te ceremonije u Vladi Severne Makedonije primili su premijer Zoran Zaev i ministarka Šekerinska.

Kako je istaknuto, potpisivanjem zajedničke deklaracije zvanično se zaokružuje proces vojnog integrisanja Severne Makedonije u komandne strukure i strukture snaga Alijanse.
Zaev je, kako je saopšteno, ocenio da je ovo istorijski dan za Severnu Makedoniju, jer je od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO.