субота, јул 13, 2024

Šest borbenih aviona Rafala stiglo u Hrvatsku

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 25. aprila 2024. (Beta) – Prvih šest od ukupno 12 višenamenskih borbenih aviona Rafala stiglo je danas u Hrvatsku, a pilote je na aerodromu Pleso dočekao hrvatski državni vrh na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Borbeni avioni poleteli su iz Bordoa u Francuskoj, a let je trajao sat i četrdeset minuta.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva odbrane se ističe da je dolazak novih borbenih aviona značajan iskorak prema modernizaciji i jačanju hrvatskih vazdušnih snaga u zaštiti vazdušnog prostora, kao i ključni faktor očuvanja bezbednosti Hrvatske u budućnosti i jačanju sveukupne borbene moći Hrvatske vojske.

“Simbolizuje i snažnu saradnju između Hrvatske i NATO saveza u zajedničkom očuvanju mira, stabilnosti i bezbednosti”, istaknuto je u saopštenju.

Hrvatski piloti koji su dovezli avione obučavali su se 15 meseci za njihovo korišćenje. Dosad je obuku u Francuskoj prošlo 90 pripadnika oružanih snaga različite specijalnosti.

Hrvatska je 2021. godine potpisala ugovor s Francuskom o kupovini 12 polovnih francuskih borbenih aviona Rafala, vredan više od milijardu evra. Prvi avion preuzet je u oktobru prošle godine u francuskoj vojnoj bazi u Mont-de-Marsan.

Dolazak svih ugovorenih aviona očekuje početkom sledeće godine.