петак, јул 12, 2024

Sarajevski novinar pozvan na saslušanje zbog objavljivanja dokumenta o boravku Danila Vučića u BiH

Slične objave

Podeli

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ispitaće sarajevskog novinara Avdu Avdića zbog objavljivanja dokumenta o dolasku Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na prošlogodišnju proslavu Dana Republike Srpske.

Dan Republike Srpske obeležava se 9. januara iako ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim praznikom. Informaciju o tome da Danilo Vučić dolazi sa zvaničnom delegacijom objavio je portal Istraga.ba, čiji je Avdić urednik i koji je objavio sporni dokument.

Dokument sadrži vreme i mesto prelaska državne granice, a Vlada Srbije ga je poslala bezbednosnim agencijama u Bosni i Hercegovini kao najavu dolaska delegacije iz ove zemlje, u kojoj je bio i Danilo Vučić, da bi im se obezbedila potrebna zaštita tokom boravka u BiH.

Istraga.ba je objavila da će Avdić biti saslušan u petak, u sedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Saslušanje je naredilo Tužilaštvo BiH.

Navedeno je da se istraga vodi i protiv televizijske kuće Hajat, gde Avdić uređuje jednu od emisija, u kojoj je objavljiven razgovora između predsednika HDZ-a u BiH Dragana Čovića i ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta.

U ovom razgovoru, Čović i Sijarto su govorili o „reformama Izbornog zakona BiH na hriršćanskim osnovama“.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da obustavi istražnje radnje koje mogu imati negativne posljedice na zaštitu novinarskih izvora i čuvanje profesionalne tajne, a koje su pokrenute u vezi sa naredbom Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) o saslušanju novinara Avde Avdića, urednika portala Istraga.ba, i odgovornih ljudi Hayat TV.

Reakcija sarajevskih novinara

Upravni odbor BH novinara izražava čuđenje zbog telefonskog pozivanja novinara Avde Avdića i uredništva Hayat TV u prostorije Agencije SIPA na davanje iskaza, a da prethodno nisu pismenim putem obaviješteni u kom svojstvu se pozivaju niti u vezi sa kojim krivičnim djelom. Ovakvi su postupci suprotni standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, koji decidno propisiju u kojim okolnostima se novinari mogu isljeđivati i na koji način se provodi postupak legitimnih ograničenja prava na slobodu izražavanja.  

Upravni odbor BH novinara naglašava također kako se naredba o saslušanju novinara kosi sa odredbama bh. zakona o krivičnom postupku koje zabranjuju saslušanje novinara radi otkrivanja poslovne tajne i izvora informacija. Kao što je poznato, novinari i drugi medijski djelatnici mogu i trebaju otkriti svoje izvore samo u slučajevima kada bi njihove informacije mogle pomoći istražnim organima u otkrivanje počinitelja krivičnih djela ratnog zločina i drugih ubojstava.

Objavljen pravilnik o zabrani pušenja u FBiH: Evo kolike su kazne i kada stupa na snagu

Upravni odbor BH novinara ohrabruje novinara Avdića i kolege Hayat TV da odbiju dati inspektorima Agencije SIPA bilo kakve podatke ili dokumente koji bi mogli narušiti tajnost i integritet izvora informacija, sve dok ne budu detaljno upoznati zbog čega su pozvani na davanje iskaza, odnosno o kakvom krivičnom djelu se radi.

D. B./Danas/Radiosarajevo.ba