петак, мај 24, 2024

Sarajevska gradonačelnica će dostaviti Šapiću presude o Mladiću

Slične objave

Podeli

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da je iznenađena izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je naveo da ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Kako je rekla Karić, “gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije“.

“On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce“, navela je Karić u objavi na Facebooku.

“Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti”, istakla je Karić, “Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo”.

“Ali imaju institucije koje jesu i znaju. Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici”, naglasila je Karić.

Guglanjem do ‘istine’ o Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji je na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu pozvala gradonačelnika Šapića da naloži uklanjanje murala na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića, na šta je on odgovorio kako “ne zna da li je Mladić tokom rata počinio zločine, ali zna da je branio srpski narod”.

“Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju proterani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam”, napisao je Šapić na Twitteru u odgovoru YIHR-u u Srbiji.

YIHR je u saopštenju od 22. jula još naveo da su već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Mural sa likom Ratka Mladića postavljen je 23. jula u Beogradu prošle godine, a rješenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra 2021. naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku. S obzirom na to da nije bilo reakcije komunalnih službi, YIHR u Srbiji je u koordinaciji sa stambenom zajednicom najavila uklanjanje murala za 9. novembar 2021. i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar, a taj skup policija je zabranila, podsjeća YIHR u Srbiji.

(RFE)