субота, април 20, 2024

Sahranjen Vladan Radosavljević: Nije trpeo kompromise

Slične objave

Podeli

FoNet

Urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm rekao je danas na komemoraciji povodom smrti novinara Vladana Radosavljevića da njegova smrt na neki način oslikava društvo u kom živimo, vreme u kome je agresija i nasilje dokaz uspeha u životu, u kome je bahatost i nasrtljivost mera dobrog ukusa, u kome ako ste na određenoj strani, onda možete sve.

„Vladan na to nikad nije pristao, ali ni on izgleda nije mogao da pobegne od ovog užasnog vremena protiv koga je uradio sve što je mogao“, kazao je Švarm.

Prema njegovim rečima, smrt novinara je neljudska, toliko neljudska i strašna da i danas njegova porodica i prijatelji ne mogu doći sebi od toga šta su čuli tog dana.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Željko Bodrožić kazao je da je Vladan Radosavljević otišao kada nam je bio najpotrebniji. „Najpotrebniji su nam ljudi kakav je on bio – jasnih uverenja koji ne trpe kompromis“, rekao je Bodrožić. Kako je rekao, Radosavljević je žrtva besnih pasa koji su se ustremili na sve oblike normalnost, pa i na profesiju koja je bila njegov život, sudbina, izbor.

Foto: Fonet/Milica Vučković

Autorka emisije Utisak nedelje Olja Bećković rekla je da joj je Radosavljević bio najbolji drug i istinski gospodin, što mu nikada nije rekla. Kako je istakla, nije sigurna da li joj više liči na njegovog profesora Slobodana Selenića ili njegove junake. „Ako bi deci u čitankama trebalo da se ilustruje šta znači kada se kaže ‘on se stideo zbog drugih’, ne bi bilo ubedljivije slike od Vladanove“, rekla je Bećković. Prema njenim rečima, ako bi se ilustrovalo šta znači imati obraz ne bi bilo preciznijeg portreta od Vladanovog. „Vladan je bio čovek sa obrazom, sa obrazom od svile koji se crveneo pred tuđim sramotama. Bio je sav od reda i crveneo je pred neredom. Obraz mu se nikada nije navikao na prostakluk“, kazala je Olja Bećković.

Vladimir Milić iz TV Mreža rekao je da veruje da je Radosavljević na nekom od letova iznad oblaka, a da njegovo srce ludo kuca, baš kao u pesmi „Ludo srce“.

Novinar, medijski analitičar i jedan od osnivača Produkcijske grupe Mreža Vladan Radosavljević sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu. Radosavljević je rođen je 1960. godine u Beogradu, završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Bio je novinar nekadašnjeg Studija B i direktor programa NTV Studio B. Jedan je od osnivača Produkcijske grupe Mreža, a jedno vreme bio je i direktor Medija centra.

Radosavljević (62) je tragično preminuo, a njegova supruga Olga (58) teško je povređena pošto su ih 4. januara na Kosmaju napali i izujedali psi.