среда, јул 24, 2024

Šabić: Masovno se pokreću postupci protiv učesnika protesta

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. januara 2022. (Beta) – Advokat Rodoljub Šabić, predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, ocenio je danas da u pokretanju prekršajnih i krivičnih postupaka vlast generalno, a posebno u vezi sa aktuelnim protestima građana, praktikuje selektivnu politiku i kriterijume koji nisu pravne prirode.

On je u komentaru upozorio da vlast tako potkopava jedan od fundamentalnih principa pravne države – jednakost pred zakonom.

“Vlast masovno pokreće prekršajne postupke protiv učesnika građanskih uličnih protesta. Pri tom ih policija identifikuje i potom procesuira na problematičan način i to takvom brzinom da izaziva osnovanu sumnju da primenjuje nedozvoljenu tehnologiju biometrijskog video nadzora. Istovremeno protiv lica bliskih vlasti, ili lica iz vlasti, iako je njihov identitet poznat i kad su očigledno prekršioci zakona ne preduzima ništa”, naglasio je Šabić.

Kako je naveo, “tipičan primer dvostrukih kriterijuma je hitno procesuiranje učesnika do tad apsolutno nenasilnih demonstracija, koji je fizički napao i povredio lice, koje je prethodno bagerom krenulo na njega i druge demonstrante”.

Istovremeno je bez odgovora niz pitanja “otvorenih povodom akcije u kojoj je osim bagera učestvalo više maskiranih lica, pred kojima se policija uklonila, a koja su iskačući iz konvoja službenih vozila motkama napala demonstrante”.

“Na isti način treba gledati i na slučaj skandaloznih, kriminalnih letaka – poternica kojima se ozbiljno ugrožava sigurnost novinarke koja je izveštavala o protestima, advokata koji demonstrantima pruža pravnu pomoć i jednog maloletnog učesnika protesta”, rekao je on.

Šabić je naglasio da “čak i na učešće službenih lica u nedopustivim događajima nadležni ne reaguju ili reaguju najblaže moguće”. “Drastičan primer je nedavni događaj u Priboju čiji su akteri bili pripadnici i oficiri MUP kad je pevana, čak i na internetu deljena, pesma u kojoj se slavi zločin genocida počinjen u Srebrenici a stanovnicima naših gradova pretežno nastanjenim Bošnjacima najavljuje ponavljanje takvog ili sličnog zločina”, rekao je Šabić.

“Jedino što je tim povodom vlast najavila”, naveo je Šabić, “je pokretanje disciplinskog postupka protiv aktera dok mogućnost ni eventualnog prekršajnog a pogotovo krivičnog postupka i pored očigledno postojećeg osnova nije ni pomenuta”.

“Politika dvostukih kriterijuma u primeni zakona, pogotovo kad je reč o kaznenoj odgovornosti građana, je apsolutno neodgovorna, nema vezu ni s pravom ni sa pravičnošću i njen izvesni efekat je dalje antagonizovanje već ionako duboko podeljenog društva sa krajnje zabrinjavajućim posledicama”, naglasio je Šabić.