субота, јул 20, 2024

Ruske vlasti prete da će Navaljnog sahraniti u krugu zatvora

Slične objave

Podeli

VARŠAVA, 23. februara 2024. (Beta-AFP) – Ruske vlasti prete da će Alekseja Navaljnog sahraniti na teritoriji kaznene kolonije u kojoj je umro, saopštio je danas njegov tim koji je optužio istražitelje da žele da spreče sahranu sa oproštajem u javnosti, jer bi došle njegove pristalice.

Ranije danas, više od 20 ličnosti iz ruskog kulturnog i medijskog sveta, kritičnih prema Kremlju, pozvalo je vlasti da predaju telo Alekseja Navaljnog njegovim bližnjima.

“Pre oko sat vremena, Aleksejevu majku je pozvao istražitelj i dao joj ultimatum. Ili će pristati na tajnu sahranu u roku od tri sata, bez javnog oproštaja, ili će Aleksej biti sahranjen u kazneno-popravnoj koloniji”, napisala je pristalica Navaljnog Kira Jarmič na platformi Iks (X).

“Ona (majka) odbija da pregovara sa Istražnim komitetom jer oni nemaju ovlašćenja da odlučuju kada i kako će njen sin biti sahranjen”, napisala je Kira Jarmič i dodala da majka Alekseja Navalnog, Ljudmila Navaljna i dalje traži od vlasti da predaju telo njenog sina i da dozvole javnu sahranu.

Ljudmila Navaljna izjavila je u četvrtak da je konačno mogla da vidi telo svog sina, preminulog 16. februara. Ona je optužila ruske vlasti da je ucenjuju da sahrana bude van očiju javnosti.

Saradnici i pristalice Navaljnog smatraju da su ruske vlasti “ubile” protivnika Kremlja u zatvoru i da sada nastoje da spreče sahranu sa javnim oproštajem kako bi se izbegla javna podrška Rusa Navaljnom.