петак, јул 12, 2024

Rode: Bez vraćanja imovine manastiru Dečani nema članstva Kosova u SE

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 11. marta 2024. (Beta) – Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode izjavio je kako bez poštovanja odluka Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani Kosovo ne može postati članica Saveta Evrope.

“Javno smo izjavili da je Savet Evrope organizacija vladavine prava i nesprovođenje presude vašeg Ustavnog suda je jasno kršenje vladavine prava i nije najbolji način da se ovaj cilj postigne što je pre moguće”, rekao je Rode u emisiji “Kalčo pernime”.

Dodao je da je prema njemu Kosovo demokratska država i ukazao da u demokratskoj državi postoji garant ustava, a to je Ustavni sud, a i da je taj sud doneo pravosnažnu odluku koju treba spovesti.

“Dozvolite mi da ponovim da želimo da Kosovo postane članica Saveta Evrope jer postoji velika simpatija da Kosovo postane članica, ali sada je na Kosovu da uradi svoj deo na putu ka članstvu u Savetu Evrope i ne želim da ponavljam pozive svih međunarodnih organizacija ili vlada, ali se slučaj (manastira) Dečani mora sprovesti”, rekao je nemački ambasador.

Ustavni sud Kosova je 19. maja 2016. godine doneo odluku o vraćanju 24 hektara zemlje, manastiru Dečani. Zahtev za primenu odluke Ustavnog suda su mnogo puta do sada ponovili i ambasadori zemalja velike petorke akreditovani na Kosovu.

Ove godine se navršavaju dve godine od kada je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope.