уторак, март 5, 2024

RIK: Do 14 časova izlaznost 31,56 odsto, najslabija izlaznost u Beogradu – 28,64 odsto

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. aprila 2022.  – Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je u Srbiji, bez Kosova i Metohije, do 14 časova danas glasalo 31,56 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

“U Vojvodini je glasalo 34,09 odsto birača, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 31,94, u regionu južne i istočne Srbije glasalo je 32,91 odsto birača”, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji za medije.

Najslabija izlaznost je u Beogradu – 28,64 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Direktor RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je u Surdulici jedna osoba polomila kutiju za glasanje i da će biti privedena.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović napadnut je od batinaša Srpske napredne stranke (SNS). On je na svom twiter nalogu napisao da se napadači nalaze u prostorijama odbora SNS na Galenici i prostorijama mesne zajednice. “Policija ne sme da uđe da ih identifikuje. Policijac cinično pita što se nisam zaštitio. Ljudi, na glasanje, nema predaje!” napisao je Grbović i dodao “ljudi, ne mogu svima da se javim, dobro sam, povrede će proći , a i ovo zlo će proći”.

Građanin M. Đ. negodovao je na novobeogradskom glasačkom mestu broj 91 (Osnovna škola “Branko Radičević”) zbog, kako je rekao za portalforum.rs, kršenja odredbi Zakona o zaštiti privatnosti, odnosno glasnog čitanja JMB.

“Protestovao sam zbog toga. Uredno sam članu biračkog odbora pokazao ličnu kartu i mislim da niko od nas ne zaslužuje da se pred toliko sveta glasno proziva imenom i prezimenom. Rekao sam im da to nije u redu i da ću se potruditi da im zatvorim glasačko mesto. Reagovala je predsednica biračkog odbora moleći me da se smirim, uveravajući me da sam u pravi, ali da im je – rečeno da tako rade.

Ono što čudi, rekao je M. Đ. da niko od posmatrača i kontrolora nije reagovao, ostali glasači takođe.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) iz Čačka u odlazećem sastavu Skupštine Srbije Bratislav Jugović potvrdio je da je fizički napadnut jutros oko 8.30 časova na biračkom mestu u Osnovnom sudu u Čačku, dok je glasao i da je zadobio lakše telesne povrede.

Jugović je izjavio novinarima da ga je jedna osoba udarila u lice, u jagodičnu kost, a pre toga ga je vređao ispred biračkog mesta dobacujući mu da je “Vučićev bot”.

“U trenutku kada sam zaokruživao kandidate i liste na glasačkom listiću, on je uleteo i počeo da galami na izbornu komisiju. Ja sam mu rekao: Nemoj ljude snimati, uzmi olovku i glasaj, i onda sam napadnut”, rekao je Jugović.

Jugović je dodao da ne zna ko ga je napao, da je bio veoma uznemiren zbog tog napada i da je napad prijavio policiji. U čačanskoj policiji rekli su agenciji Beta da intenzivno rade na rasvetljavanju svih okolnosti i identifikovanju osobe koja je napala poslanika Jugovića.

D. B.