петак, април 12, 2024

Reakcije iz Brisela na plan Srbije da olakša strancima sticanje državljanstva

Slične objave

Podeli

LONDON – Britanski list Fajnenšl tajmes (FT) piše da je Srbija obustavila planove za izdavanje pasoša državljanima drugih država nakon jedne godine života u zemlji, nakon što su iz EU stigla upozorenja da bi zbog takve mere mogao da bude suspednovan bezvezni režim za Srbiju.

U nacrtu zakona koji je Vlada predstavila u aprilu precizirano je da bi jedna godina privremenog boravka u Srbiji bila dovoljna da se stranim državljanima, koji rade u lokalnim kompanijama ili su preduzetnici, omogući izdavanje srpskog pasoša. Prema dosadašnjem pravnom okviru, pre zahteva za sticanje državljanstva strani državljani moraju provesti u Srbiji najmanje pet godina.

Kako piše FT, Evropska komisija upozorila je vlasti u Beogradu da šema “ekonomskog državljanstva” predstavlja rizik za unutrašnju bezbednost država članica EU, te da bi bezvizvni režim za Srbiju zbog toga mogao biti suspendovan. Iz EK su dodali da su još tokom prošle godine dali Beogradu jasne prepreke kako da se uzdrži od usvajanja šeme investitorskog državljanstva.

Kako je savetnik u Vladi Srbije rekao za britanski medij, nacrt spomenut zakona bio je samo predlog, koji nije prihvaćen, te da je cilj reforme bio privlačenje visokokvalifikovanih radnika kako bi se podstakla privreda Srbije.

FT navodi da je vest o zakonskim olakšicama odjeknula na društvenim mrežama na ruskom govornom području poslednjih nekoliko nedelja, sa novim talasom emigranata koji se spremaju da se presele u Srbiju.

(European Western Balkans Serbia)