понедељак, фебруар 26, 2024

Puhovski: Ministar kaže da ne želi s predsjednikom na službeni put

Slične objave

Podeli

POLITIČKI analitičar Žarko Puhovski gostovao je na N1 i komentirao sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana oko deklaracije NATO summita.

“Tko za koga radi, ne znamo. Dayton je okosnica ono što je danas BiH, on se treba mijenjati, ali to ne ide tako brzo. Dok to postoji, to se ne može ignorirati. Pitanje s koje strane je došao taj pokušaj, vjerojatno od SAD-a, a ne od Njemačke. Hrvatska je tu reagirala iz nacionalističkih razloga, ali je formalno u pravu. Kažem iz nacionalističkih razloga jer se Hrvatska opet pojavljuje kao patron u odnosu na hrvatsko stanovništvo u BiH. Mene je jedino zasmetalo što je gospodin Milanović govorio da je to izgledalo kao da je to napisala nevladina udruga iz Sarajeva, to je za njega očito najniža razina koja postoji. To mi se čini neobično, no za njega možda nije neobično. Da je rekao da je to napravio Izetbegović, svaka čast, da je rekao da je to napravio SDA, svaka čast. Pokušava igrati na to da nevladine udruge nisu nevladine udruge, nego rade za nekog drugoga. Slično kao što je to radio i Škoro”, rekao je Puhovski.

“Imamo skandaloznu situaciju”

“Vlada se sjetila da isto mora odigrati ulogu zaštitnika hrvatskog pučanstva u BiH pa je na jedan dosta nespretan način ministar Grlić Radman pokušao reći da oni to odavno rade, ali se ne prave važnima u javnosti. Ne znam što je od toga istina, ali znam da je Milanović to spretno iskoristio, postulirao se kao suverenist za razliku od vlade.

Imamo i skandaloznu situaciju, da ministar vanjskih poslova, kakav god bio Milanović, kaže da ne želi ići s predsjednikom države na službeni put jer je to sramota. Ja mogu reći da ne želim razgovarati s Milanovićem jer sam građanin i da smatram da se ponaša primitivno. I to zaista smatram. Ali ministar vanjskih poslova to ne može reći, oni su u funkciji u kojoj moraju zajedno nastupati”, kazao je Puhovski.

Smatra da je vlada trebala reći da se predsjednik ponaša primitivno, ali netko je morao ići u Bruxelles.

“To je, naprosto, neodgovorno ponašanje. Ja sam uvjeren da je Milanović barem malo više kriv nego druga strana, ali vi ne možete tako sjeći, kao ministar vanjskih poslova, funkciju države”, dodao je Puhovski.

Puhovski kaže da Milanović jest državnik, ali jedna interpretacija državnika.

“On nastavlja Tuđmanovu tradiciju, on se sve više deklarira kao nezakoniti politički sin Franje Tuđmana. Nitko u ovom trenutku nije bliže Franji Tuđmanu od njega. Za meni to nije neki kompliment”, rekao je Puhovski.