петак, април 12, 2024

Protest ‘Srbija protiv nasilja’ danas u 18 sati ispred Skupštine Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. oktobra 2023. (Beta) – Novi protest “Srbija protiv nasilja” biće održan danas od 18.00. sati u Beogradu, ispred Skupštine Srbije. Na 25. protestu po redu, najavljena su dva govornika, kao i šetnja do REM-a.

Protesti “Srbija protiv nasilja” počeli su u Beogradu, a zatim i u drugim gradovima Srbije, nakon dva masovna ubistva 3. i 4. maja, u kojima je u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u okolini Mladenovca ubijeno 18 osoba, dok su još dve preminule kasnije od zadobijenih povreda.

Među zahtevima protesta, koje tehnički organizuje deo stranaka proevropske opozicije, su smene, zbog institucionalne odgovornosti, ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traže se i ostavke članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji se smatraju odgovornim za promovisanje nasilja, agresije i nemorala na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, među kojima su navedene Pink i Hepi. Sa protesta protiv nasilja se traži i gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i smenu rukovodstva Radio televizije Srbije.