уторак, јул 16, 2024

Protest na Cetinju: Nećemo dozvoliti utapanje u srpski svet

Slične objave

Podeli

Protest zbog najavljenog ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, održan je danas na Cetinju. Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

CETINJE, 22. avgusta 2021. godine – Nekadašnji predsednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović je pročitao tekst deklaracije koji su okupljeni podržali.

U njoj se navodi da su građani izloženi diskriminaciji, etničkom čišćenju u institucijama, šikaniranju i vriđanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne, kulturne, jezičke i verske posebnosti i propagandnom ratu, čiji su centri u Beogradu i Moskvi.

“Ratu, u kojem nas žele predstaviti uzurpatorima verskih prava onih koji su u Crnoj Gori pogazili sve zakone – i ljudske i božje”. U deklaraciji, koju je pročitao Vušurović se navodi da ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali da ne dozvoljavaju “taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševekovnome i večitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”.

Foto: učesnik protesta

“Ne dozvoljavamo ga posebno zato što im je potreban kao simbolički dokaz našega pristanka na okupaciju. Okupaciju od strane onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu. Zato danas poručujemo kako domaćoj, tako i stranoj javnosti da druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad utapanje u “srpski svet”, navodi se u deklaraciji koju je pročitao Vušurović.

Crna Gora može opstati samo i jedino kao evropska i evroatlanska, građanska i sekularna država koja će uvažavati prava svih koji u njoj žive, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, jer je na tim načelima 2006. godine i obnovljena država crnogorska, stoji u deklaraciji.

“Nećemo dopustiti dalje skrnavljenje crnogorskih svetinja, koje su uzurpirali oni što ne priznaju ni Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju. Najveća vrijednost savremene Crne Gore je njena multietnička harmonija. To je jedina balkanska zemlja čiji narodi pružaju punu podršku državnom suverenitetu, a mi etnički Crnogorci nećemo dopustiti marionetskoj vlasti da tu našu civilizacijsku tekovinu unizi. Crna Gora je dio evropske civilizacije vjekovima i izborićemo se za vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturnog sklada, jer je to uslov i našeg opstanka”.

Na protestu na Cetinju primećen je i poveći transparent na platnu koji su držali građani sa  crnogorskom i zastavom Sjedinjenih Država. Na njemu je je ispisano: Joanikije MIćović je: NEDOSTOJAN trona sv. Petra Cetinjskog jer nije Crnogorac, NESOTOJAN jer ne priznaje crnogorsku naciju, NEDOSTOJAN jer je njegovo opskurno obrazovanje zastiđe za mudrost crnogorskih vladika, NEDOSTOJAN jer je bio saučesnik u prikrivanju krivičnig djela i pedofilije po crnogorskim manastirima i NEDSTOJAN jer je Hristovo učenje zamijenio jeftinim mitovima svetosavlja.

D. B.