среда, мај 29, 2024

Promocija knjige „Grebo“ Bore Kontića u Podgorici, Beogradu i Tuzli

Slične objave

Podeli

foto: Dragan Banjac

Promocija knjige „Grebo“ autora Bore Kontića održati će se u 3 grada – Podgorici, Beogradu i Tuzli. 

Podgorica promocija će se održati u knjižari Karver, 2. juni 2022. s početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: Boro Kontić, Tamara Nikčević, Marko Špadijer i Miodrag Vlahović.

U Beogradu, GRAD – European Centre for Culture and Debate, 3. juni 2022. s početkom u 19 sati. O knjizi će govoriti: Boro Kontić, Nataša Kandić, Jasminka Hasanbegović i Semezdin Mehmedinović.

Tuzli, Centar za kulturu, Atelje Ismet Mujezinović, 4. juni s početkom u 13 sati. O knjizi će govoriti: Boro Kontić, Jasmin Imamović i Semezdin Mehmedinović.

Boro Kontić: 

‘Ovo je trebala biti knjiga intervju. Dugi, životni intervju u kojem profesor Zdravko Grebo govori o porodici, univerzitetskoj karijeri, iskustvu političara, ratu, uspjesima i porazima, svom javnom angažmanu, sudbini Bosne i Hercegovine i gradovima koji su ga obilježili. Od Mostara, preko Beograda, do Sarajeva.

Kad smo počeli taj razgovor, kojem se dugo opirao, mislili smo ima vremena. Nažalost, okončan je nakon samo par mjeseci rada, krajem 2018. godine. Sve što smo tada uradili nalazi se na stranicama ove knjige.

Ostavljena mi je profesorova arhiva. Iz tih dokumenata i sjećanja pokušao sam ispisati hronologiju od 1968. godine kada je kao dvadesetogodišnjak na velika vrata ušao u ovdašnju javnost, njegove univerzitetske karijere, kratke ali upečatljive epizode jugoslovenskog političara, opsade Sarajeva, postratne Bosne i Hercegovine, ukratko – pola vijeka jednog punog ljudskog života.

Ovo nije konačna biografija. Vjerovatnije, jedan od mogućih narativa o profesoru Zdravku Grebi. Ipak, ima jedna zajednička nit. Uvijek kada je ovo bio prostor dramatičnih događaja, a nije ih manjkalo, kružilo je jedno te isto pitanje: Šta kaže Grebo?’

(tačno.net)