среда, фебруар 28, 2024

Privrednici Srbije i Kosova: Obostrano interesovanje za saradnju i poslovanje

Slične objave

Podeli

Postoji obostrano interesovanje privrednika iz Srbija i sa Kosova za saradnju i poslovanje i bilo bi važno da nadležni učine sve da se ukinu barijere koje ometaju razmenu i transport robe, poručili su privrednici Adrijana Jusufi i Radovan Mitrović.

“Privrednici iz Srbije imaju veliko interesovanje za plasiranje svojih roba na kosovskom tržištu, jer odavde dobijaju novac i te kako potreban srpskoj privredi i društvu”, kazala je Jusufi, direktorka prištinske kompanije “A” koja je bavi trgovinom na malo i veliko, i više od deset godina od firmi iz Srbije nabavlja robu.

Ona je ocenila da je kosovsko tržište interesantno i zbog toga što su gradjani Kosova navikli da koriste proizvode iz Srbije.

“Ranije je to bilo izrazitije, sada je to manje interesantno, ali još uvek dovoljno interesantno za privrednike iz Srbije”, navela je Jusufi.

Dodala je da oko 90 odsto kompanija sa Kosova kupuje na tržištu Srbije i da je mali broj onih koji izvoze u Srbiju, kao i do sada nije bilo investicionih projekata srpskih privrednika za neko značajnije ulaganje na Kosovu.

Radovan Mitrović je kazao da je Srbija nezaobilazan partner Kosova kad je u pitanju poslovna saradnja. “Privrednici Kosova su navikli na naše proizvode, usluge i puno savetodavnih stvari. Oni dolaze rado i po robu i po ugovore i to funkcioniše. Mi se sa njihovim privrednicima dobro razumemo i mislim da će u budućnosti rasti razmena dobara izmedju Kosova i Srbije”, rekao je Mitrović, suvlasnik i direktor kompanija “Hemotehna” iz Subotice koja godinama izvozi PET ambalažu na Kosovo.

On smatra da bi saradnja privrednika Srbije i Kosova bila mnogo bolja kada bi bili rešeni politički odnosi.

“U nagoveštaju je rešavanje tog problema, ali mora da se sedne za jedan sto i rešavaju konkretni životni problemi, jer privreda je život i svi zavisimo od toga. Nasušna potreba je da političari, koliko god je to moguće, naprave kompromis i nadju rešenje”, rekao je Mitrović.

Po rečima Adrijane Jusifi, i jedna i druga strana treba da imaju u vidu da je saradnja u trgovini i u svim drugim oblastima od interesa za gradjane i da “učine sve da se ukinu sve moguće barijere koje mogu da ometaju normalan i nesmetan protok roba i usluga na obe strane”.

“Na tom planu treba da prednjače privredne komore Kosova i Srbije, koje kao predstavnici zajednice privrednika treba da daju inicijative i predloge da se konačno ukinu sve moguće barijere koje postoje”, kazala je Jusufi.

Komentarišući sadašnje uslove poslovanja privrednika sa Kosova na tržištu Srbije ona je rekla da pošto se uglavnom radi o kupovini robe koju kosovski privrednici plaćaju avansno nema problema u tim odnosima.

“Ono što je najvažnije je da srpski privrednici sa kojima saradjujemo poštuju dogovorene uslove i oko cene i oko isporuke. Problem je bio prilikom uvodjenja taksi od strane Kosova na robu koja je uvozila iz Srbije i Bosne i Hercegovine kada smo bili prinudjeni da prekinemo uvoz robe i bili smo orijentisani na druga tržišta”, navela je Jusufi.

Kako je istakla, to je dovelo do toga da je njena firma smanjila uvoz iz Srbije za više od 60 odsto, iako su manji troškovi u trgovinskoj razmeni sa Srbijom jer se ne plaća carina zbog sporazuma CEFTA, a i jeftiniji je transport robe.

Navela je da se kosovski privrednici koji se bave izvozom u Srbiju, ili u tranzitu voze robu preko Srbije, žale na neke od problema koje im srpska strana stvara kada su u pitanju papiri, odnosno prateća dokumentacija koja istovremeno otežava ili čak onemogućava tranzit roba.

“Predstavnici vlasti u Srbiji treba da razmisle o ukidanju tih barijera, jer se ne isključuje da nova vlada Kosova odgovori reciprocitetnim merama i time se stvore i problemi u snabdevanju robom iz Srbije”, upozorila je Adrijana Jusufi.

I Radovan Mijatović smatra da bi privredne komore Srbije i Kosova morale puno toga da urade da se otklone smetnje u poslovanju i razmeni roba jer su privrednici članovi tih udruženja.

“Komore bi morale da naprave jednu agendu konkretnih problema i da se na njima radi. Nedopustivo je da se u transportu gubi mnogo vremena, da kamioni čekaju po 24 sata ili više, to je ogroman gubitak za sve i niko tu ništa ne dobija”, kazao je Mijatović koji se nada da će se u narednih pet ili šest meseci dostići nivo razmene robe izmedju Srbije i Kosova koji je bio pre pandemije korona virusa.