субота, јул 13, 2024

Priština: Protest pripadnika elitne policijske jedinice

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 1. novembra 2023. (Beta) – Pripadnici najelitnije jedinice Kosovske policije, poznate kao FIT, protestovali su danas ispred Vlade Kosova, izražavajući nezadovoljstvo visinom “naknade za opasnost”.

Predstavnik FIT-a je tokom protesta naglasio da njihove pritužbe ne datiraju od danas, već su stare više od deset godina. “Mi smo elitna jedinica kosovske policije. Naše pritužbe ne datiraju od danas, mi više od deset godina dobijamo obećanja i nijedno od njih nije ispunjeno. Naši zahtevi u odnosu na Zakon o platama, nisu ispunjeni iako smo ih izneli pre devet meseci”, rekao je predstavnik FIT-a i zatražio od premijera Kosova Aljbina Kurtija da razmotri njihove zahteve.

“Premijeru, ne igrajte se našim dostojanstvom i osećanjima naših porodica. Dokazali smo se u više navrata i u poslednjem napadu 24. septembra. Tražimo sa vaše strane da se uzme u obzir zahtev za povećanje nadoknade za opasnot”, naglasio je on.

Predstavnik FIT-a je saopštio da su njihovi zahtevi kategorizacija u posebne jedinice i uvrštanje u spisak stručnjaka, naknada za rizik od 50 odsto osnovne plate i naknade za posebne uslove rada. Dodao je sa su njihovi razlozi ekonomski i socijalni.

Vlada Kosova je prošle nedelje donela odluku o nadoknadama za opasnost na radnom mestu za pripadnike policije koja se kreće od 45 do 150 evra, što je, prema rečima sindikata policije, upola manje u odnosu na ranije.