петак, мај 24, 2024

Preminuo novinar Antun Nino Masle

Slične objave

Podeli

NAKON duge bolesti u 66. godini je preminuo Antun Masle, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika, ratni reporter i novinar s dugogodišnjim iskustvom u tiskanim i elektroničkim medijima.

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku. 

Godine 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, najprije kao sportski novinar, a onda i kao izvanredan ratni reporter s dubrovačkog ratišta. Napravio je niz visokovrijednih reportaža o stanju na jugu Hrvatske u najkritičnijem ratnom razdoblju, od 1991. do 1992. godine.

Izvještavao iz Izraela, Palestine, New Yorka…

U nastavku karijere prešao je u zagrebački politički tjednik Globus, u kojem se od 1994. bavi reportažama sa svih velikih kriznih žarišta u regiji i svijetu. U drugoj polovini devedesetih godina izvještava o događajima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, piše reportaže o ruskim vojnicima zarobljenima u Čečeniji, izvještava o sukobima u Albaniji.

Nakon napada na njujorške Twinse 2001. izvještava s Ground Zeroa kao prvi hrvatski novinar, a zatim odlazi u Afganistan, gdje prati američku intervenciju kao posljedicu 11. rujna. Početkom koalicijske intervencije na Irak 2003. godine, u toj zemlji provodi dulje vrijeme kao ratni izvjestitelj te šalje reportaže za Globus, Jutarnji i izdanja EPH. Više puta izvještavao je iz Izraela i Palestine u kriznim situacijama.

Radio je intervjue s poznatim svjetskim političarima, poput Lecha Wałęse ili s poslovnim ljudima kao što je Aleksandar Lebedev. Godine 2006. imenovan je na mjesto urednika informativnog programa Nove TV, gdje ostaje sljedećih pet godina.

Od 2012. ponovno je u Dubrovačkom vjesniku, gdje je od 2017. godine preuzeo dužnost glavnog urednika.

(Izvor: index.hr)

Prethodni tekst
Sledeći tekst