петак, април 12, 2024

Preminuo Benedikt XVI, jedini papa koji je dao ostavku

Slične objave

Podeli

Benedikt XVI, bivši poglavar Rimokatoličke crkve, preminuo je danas u Rimu u 96. godini života. Na čelu Rimokatoličke crkve bio je od 19. aprila 2005. do 28. februara 2013. godine, kada je uradio nešto što niko pre njega nije – podneo je ostavku.

Razlog starosna dob i zdravstveni razlozi koji ga sprečavaju da obavlja funkciju. Privremeno se povukao u Apostolsku palatu u Kastel Gandolfu, a potom definitivno u manastir Mater Ecclesiae u sklopu Vatikanskih vrtova.

Tamo se o njemu brinu laičke sestre kongregacije Memores Domini i njegov lični sekretar i prefekt Papskog doma, nadbiskup Georg Gansvein, koji je svih ovih godina pružao informacije o Benediktovom životu prožetom molitvom, klasičnom muzikom, proučavanjem i čitanjem.

Nakon toga, Benedikt XVI odabrao je da ga nazivaju titulom „papa emeritus“, koju je nosio do svoje smrti. Rođen je u mestu Marktl u Bavarskoj 1927. godine, a svetovno ime bilo mu je Jozef Alojzije Racinger. Važio je za papu izuzetno kontroverzne prošlosti, pošto je u mladosti bio član organizacije „Hitlerova omladina“ (Hitlerjund), što je bila zakonska obaveza za sve mlade Nemcce.

Bio je aktivan i tokom Drugog svetskog rata kada je, prema pisanju svetskih medija, bio regrutovan u protivvazdušnu jedinicu koja je bila nadležna za odbranu fabrike BMW avio-motora u Minhenu. Nakon toga poslat je u Mađarsku gde je bio u antitenkovskoj diviziji. Dezertirao je 1945. godine.

Nakon rata, proveo je dva meseca u američkom zatvoru, a onda se vratio u Nemačku gde je završio studije na Teološkom institutu na Univerzitetu u Minhenu. Godinama je predavao teologiju na nemačkim univerzitetima, a onda ga je 1977. godine papa Pavle VI imenovao nadbiskupom Mihnena i Frajzinga.

Smatran je desnom rukom svog prethodnika, pape Jovana Pavla II i dok je on bio bolestan, Benedikt je već obavljao mnoge poslove poglavara Rimokatoličke crkve, ali uprkos tome njegov izbor nije bio tako siguran. Konklava na kojoj je izabran za papu počela je 18. aprila 2005. godine i trajala je kraće od 24 časa. Kada je izabran, odabrao je ime Benedikt XVI.

Na čelu Rimokatoličke crkve bio je do 2013. godine.

Govorio je deset jezika i svirao klavir.

(Danas)