четвртак, мај 23, 2024

Preminula Latinka Perović

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. decembra 2022. (Beta) – Jugoslovenska istoričarka i političarka Latinka Perović (Kragujevac, 1933) preminula je danas u Beogradu u 90. godini. Bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ), a dužnost sekretara Saveza komunista Srbije obavljala je od 1968. do 1972. godine.

Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji u to vreme i jedinom koja je svoju poziciju stekla zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama. U okršaju sa liberalnim krilom Saveza komunista Srbije, 1972. godine Josip Broz Tito smenjuje je sa pozicije sekretara, zajedno sa predsednikom Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije Markom Nikezićem.

Doktorirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1975. godine a od 1976. do 1998. godine radila je na Institutu za noviju istoriju Srbije kao naučna savetnica. Bila je oštar kritičar režima Slobodana Miloševića a posle 2000. godine bila je članica Političkog saveta Liberalno-demokratske partije (LDP) i kasnije Građanskog demokratskog foruma.

Bila je glavna i odgovorna urednica časopisa “Tokovi istorije” i urednica Biblioteke “Korijeni”. Bavila se istorijom društvenih ideja u Srbiji, ideologijom ruskog narodnjaštva, rusko-srpskim revolucionarnim vezama i procesima modernizacije Srbije u drugoj polovini 19. veka.

Uz desetine članaka i rasprava objavila je deset knjiga i više knjiga odgovarajućiih istorijskih izvora.