субота, јун 22, 2024

Predstavljena vina vinarije Nuić

Slične objave

Podeli

Piše: Vjekoslav Madunić

U prostoru HKD Napredak Bogovićeva 1 predstavljena su vina hercegovačkoga vinara Josipa Nuića. Tomo Jakopović sommellier imao je pune ruke, i usta, posla da najprije testira a onda nam i predstavi čak 10 vina. Ali to nije sveukupni repertoar ove uspješne vinarije iz Crnopoda kraj Ljubuškog. Još postoji nekoliko sorti na tržištu , primjerice chardonnay i cabernet sauvignon, koje ovaj puta nisu mogle biti predstavljene zbog velikog broja već odabranih vina.

Atmosfera na predstavljanju je od početne mirne u prvih pola sata prema kraju rasla i naravno kulminirala sa završnim Trnjakom iz 2016 godine. Ja ću ovdje navesti 4 – 5 vina koja su dobila veću pažnju dobro ispunjene dvorane. Svakako je veliku pozornost izazvao početni Grk iz 2020. za kojega je iz publike došao kompliment “sad Lumbarda više nema što tražiti” ako je i pretjerano dobro zvuči i govori o kvaliteti ovoga vina koje je izvan Korčule minimalno rašireno po još nekim dijelovima Hrvatske (Diklo vinar Stipe Vučemilović  i Tomislav Glavić iz Nadina koji su ga zasadili 2017. i već dobili i nagrade). U svakom slučaju hvale vrijedan, i uspješan, pokušaj da ova sorta pronađe mjesto i u hercegovačkom kršu.

foto: vjekoslav madunić

Za pošip ,također introduciran sa Korčule, zaključeno je da je ozbiljno strukturirano vino odlične žute boje koja prelazi u zelenkasti odsjaj, kristalno bistro a po aromi vrlo sortan. “Ovo vino je spremno za tržište a vremenom će biti i bolje”- Tomo Jakopović. Općeniti je zaključak nekoliko najagilnijih govornika, interakcija je u radionici bila odlična Zdjelarević, Kozarčanin, Ledić, Novak, da su sva četiri početna bijela vina (grk, žilavka, pošip i žilavka selekcija ) elegantna, zaokružena i u nekoj korelaciji sa crnima koja su slijedila uspješnija. Za žilavku selekciju iz 2020. rečeno je da mada je odškolovano u bačvi, odlično dozirano  drvo nije zasjenilo sortu. Vjerojatno odležalo na kvascima i na sur lie metodi, dobilo se na strukturi a na aromatici nije ništa izgubljeno. Ante Ledić legendarni hrvatski vinar zaključuje: “Moj dojam je da je žilavka izuzetno kvalitetna sorta koje nažalost još nema u drugim vinskim područjima Hrvatske. Volio bih da se  u perspektivi sa ovog malog hercegovačkog teritorija proširi Hrvatskom i da zauzme puno veće mjesto u ponudi, posebice na Jadranu”. Blatina vrhunska iz 2016. izazvala je dosta pozornosti pa i oprečnih stajališta. Jakopović je smatra zrelom, nije višedimenzionalno ali su sve bitne karakteristike sorte naglašene a tanini nisu zaobljeni kao u blatini barrique 2017.  14.5% alkohola koja je rađena od selekcioniranog grožđa, izražene mineralnosti, svježija u udnosu na prethodnu iz 2016. Blatina, zapravo ne može biti monosorta jer treba oprašivača a to su u tom kraju krkošija i bena. Uz neke zamjerke na visinu cijena obje blatine zaključak je da u barikiranoj ne prevladava drvo  i da je  dobro ukomponirana a karakteriziraju je i mirisi crnog i crvenog voća.

I na kraju trnjak 2016. kojega se u vinariji može nabaviti za 35 km rečeno je da je sorta možda i najpotentnija na našem dijelu mediteranskog vinskog područja. Zasada neznamo što bi ova sorta mogla napraviti sjevernije od Dalmacije ali bi vrijedilo pokušati. Vino je više dimenzionalno, pravi reprezent hercegovačkoga tla i flore. Može još dugo trajati , pokazuje moć i eleganciju. Bilo je tu i citiranja Bele Hamvaša “Na koncu će ostati samo njih dvojica Bog i vino”. Ledić koji je izgovorio te riječi pita se: “Da li se isplati prodavati ovako dobra vina (trnjak) kada  NIŠTA BOLJE za te novce ne možete kupiti.”

foto: vjekoslav madunić

Davor Zdjelarević je pohvalio svoje hercegovačke kolege, jasno i Nuića, spominjući Isusa. “Put do uspjeha posut je trnjem a Hercegovci su dobili zadatak da naprave odlično vino na tom putu i zato se zove TRNAK/TRNJAK”.

Vinarija Nuić smještena na predjelu Orlovac u Crnopodu je najsuvremenije dizajnirana (Bečki arh.studio Spitzbart&partners) građevina sa najboljom vinarskom opremom, velikom dvoranom za barike, arhivom koje se još dorađuju kao i najveća buduća vinoteka u Hercegovini i šire te smještaj u vinskim apartmanima na katu. Tu na Orlovcu je oko 7 hektara , na očišćenim terenima mljevenjem krša koji kilometar dalje je još 28 ha a od proljeća kreće sadnja novih nasada na unajmljenom zemljištu nekadašnjega kombinata Ljubuški na površini od 9 hektara. Tu puno veću površinu je  dobilo nekoliko ljubuških vinara, tako da će vinarija Nuić od 2022. imati ukupno oko 45 hektara vinograda. Vina se najviše prodaju u BiH , Hrvatskoj i Srbiji a značajna količina se izvozi u zapadnu Europu. Ako vas put nanese prema Međugorju svakako svratite i do ove izuzetno lijepe vinarije Josipa Nuića.