четвртак, мај 23, 2024

Predstava po djelima Krleže i Štivičića u koprodukciji HKC igrana u Ateljeu 212

Slične objave

Podeli

Velimir Ilić 

BEOGRAD, 24. svibnja 2022. (Hina) – Predstava “Na rubu pameti – jedne pijane novembarske noći 1918”, rađena po djelima Miroslava Krleže, Iva Štivičića i Tene Štivičić, u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Hrvatskog kulturnog centra iz Beograda, igrana je sinoć u beogradskom Ateljeu 212, a publika je burnim pljeskom pet puta zazvala glumce na scenu.

U predstavi koju potpisuju redatelj Marko Misirača i dramaturginja Vida Davidović korišteni su segmenti iz drame „Pijana noć 1918.“ Iva i Tene Štivičić, scenarij serije „Putovanje u Vučjak“ Iva Štivičića i dramatizacije Krležina romana „Na rubu pameti“ Vere Crvenčanin.

“Krleža ponovo među Srbima”, jedan je od komentara koji su se mogli čuti u foajeu Ateljea 212 u iščekivanju početka predstave koja je premijeru imala 5. ožujka, a prvi puta je igrana pred beogradskom publikom ovog ponedjeljka.

Odluka da se teatarski djelatnici posvete radu u produciranju “Na rubu pameti” i “Pijanoj noći” “došla je kao posljedica opažanja da u našem društvu postoji potreba za povratkom krležijanskog načina razmišljanja – ciničnog, ali nepokolebljivog i argumentiranog”, istaknula je dramaturginja Vida Davidović.

Hrvatski kulturni centar Beograd, predvođen književnicom i pjesnikinjom Ljiljanom Crnić i glumcem Aleksandrom Alačem, sudjelujući kao koproducent, pridodao je lepezi svog tek šestogodišnjeg djelovanja i predstavu “Na rubu pameti – jedne pijane novembarske noći 1918”.

“Kultura uvažava različitosti. Kultura nas spaja. Zato je ova predstava, posvećena djelu velikana svjetske književnosti Miroslava Krleže – umjetnička svetkovina”, ocijenio je Alač.